V senátním obvodu Zlín se střetnou Hájek za ANO a Kunčar z KDU-ČSL

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Zlín postoupil ekonom Oldřich Hájek (za ANO). Za týden se utká s dosavadním senátorem Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL). Od voličů Hájek získal 36,94 procenta hlasů, druhý Kunčar 26,16 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 31,48 procenta voličů, o jejich hlasy usilovalo šest kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Svůj volební výsledek v prvním kole považuje Hájek za překvapivý. „Samozřejmě musím říct, že to hodnotím velmi racionálně, protože to nejtěžší nás teprve čeká. Ve druhém kole chci opravdu velmi zabojovat a být v budoucnu případně aktivním senátorem pro náš region,“ podotkl.

Je podle něj zapotřebí vnímat Kunčara, který bude jeho soupeřem ve druhém kole, s velkým respektem. „Už dvakrát se mu podařilo zvítězit ve druhém kole proti velmi silnému protikandidátu. No a musím napnout všechny síly, aby se samozřejmě ten úspěch podařil nějakým způsobem dokončit. Budeme se snažit na voliče zapůsobit aktivní terénní kampaní,“ uvedl Hájek.

Současný senátor Kunčar prohlásil, že si důvěry voličů váží. Ocenil, že mu dali svůj hlas v době, která podle něj není vládní koalici nakloněna. „Zároveň vím, že v tom prvním kole nás tam bylo víc kandidátů za vládní koalici, kteří jsme si navzájem odčerpávali hlasy. Věřím, že v druhém kole, pokud se semkneme a pokud podpora voličů bude trvat, tak by to nemuselo dopadnout špatně pro mě,“ připustil.

Odhadnout, jak těžkým soupeřem bude Hájek ve druhém kole, je podle něj obtížné. „Aspoň co si cením, tak zatím kampaň byla férová. My jsme se párkrát potkali i s panem Hájkem, tak jak jezdíme po regionu, takže uvidíme. Já si myslím, že to je vyloženě momentálně referendum proti vládě, teď ve spojení s krajskými volbami. Myslím si, že v druhém kole, že to bude o tom, jak dokážeme my své voliče přesvědčit,“ předpokládá.

Nepostoupili Rumpík či Juřenčáková

Na třetím místě senátních voleb v obvodě Zlín skončil David Rumpík (NK) se 14,71 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí je Jana Juřenčáková (NEZ), získala 10,31 procenta hlasů. Pátou příčku obsadila Barbora Fojtáchová (za PRO 2022), volilo ji 6,41 procenta lidí. Šestý byl Zbyněk Horváth (STAN), dostal 5,45 procenta hlasů.

V senátních volbách v roce 2018 zvítězil Kunčar ve zlínském obvodě ve druhém kole. Pro politika, který je senátorem od roku 2014, tehdy hlasovalo 60,77 procenta voličů. Poraženého bývalého hejtmana Libora Lukáše, který kandidoval za Soukromníky, volilo 39,23 procenta voličů.