Ne Gottwaldov, ale Zlín. Po sametové revoluci se v čele města vystřídali dva primátoři

Polistopadoví primátoři Zlína Jiří Kladníček a Rudolf Veselý (zdroj: ČT24)

Radikální změna režimu přinesla i radikální proměnu životů mnoha lidí. Někteří jsou známí dodneška, sláva jiných trvala před 29 lety jen několik týdnů nebo měsíců. Příkladem jsou dva vůbec první polistopadoví muži v čele tehdejšího Gottwaldova. Z politiky brzy zmizeli, oba ale v době sametové revoluce zažili neuvěřitelné příběhy.

Fax byl během sametové revoluce klíčový
Zdroj: ČT24

Jiří Kladníček a Rudolf Veselý. První vedl Zlín 11 měsíců, druhý pouhé tři týdny. Od totality k demokracii. Na první demonstraci bylo 15 odvážných, za pár dnů už bylo náměstí plné. Jedna z fotografií ze zákulisí Občanského fóra je unikát, zachycuje vůbec první fax ve městě, který zajišťoval spojení s okolním světem. „Jiný způsob předávání informací nebyl,“ řekl primátor Zlína v prosinci 1990 Rudolf Veselý.

Zlín měl před 29 lety jedno zásadní téma. Vrátit městu historický název namísto nenáviděného Gottwaldova. „Název se změnil jednoznačně a rychle. Tak jako tu visela obrovská plachta Gottwalda, ta se samozřejmě strhla,“ popsal Jiří Kladníček, který vedl Zlín v lednu a listopadu 1990.

Se stejným nadšením, se kterým Zlíňané strhli vyobrazení Gottwalda, odhalili sochu Masaryka. Na fotografii zachycující tento okamžik je třináctiletý Ondřej Veselý, syn pozdějšího primátora. „Ve 30. letech odhaloval sochu Masaryka můj tatínek a v roce 1990 můj syn,“ vysvětlil Veselý.

Sochu Masaryka odhalil syn Rudolfa Veselého
Zdroj: ČT24

Zlínští primátoři ale dělali i nepopulární věci. Jiří Kladníček třeba na radnici zrušil kádrový odbor nebo inspektory veřejného pořádku, kterým se přezdívalo šedý mor. „Skoro jsem se bál, jestli mě tam někteří nezlynčujou,“ řekl Kladníček.

O jedné životní události se ale Rudolf Veselý bavit nechtěl. Proč byl primátorem Zlína pouhé tři týdny. Místní knihovna ale ukrývá text z 5. ledna 1991, ve kterém Veselý důvody své rezignace vysvětluje. „Stal jsem se terčem záměrné kampaně, že jsem kradl a napadal nevinné lidi,“ stojí v něm.

Soud ho ze všech nařčení, včetně spolupráce s StB, očistil v roce 2000. Do politiky se už nikdy nevrátil. Podniká v gumárenství. I se synem Ondřejem, se kterým před lety ve Zlíně odhalil sochu Tomáše Garrigua Masaryka.