Zlínský filmový festival obnovil prodej lístků. Pořadatelé podali kvůli útoku hackerů trestní oznámení

Organizátoři Zlín film festivalu začali po pátečním kybernetickému útoku prodávat lístky v pokladně multikina, obnovuje se také online prodej. Rezervace a prodej vstupenek zprovoznili poté, co se v pátek krátce po zahájení prodeje objevily technické potíže na serveru jednoho z dodavatelů služeb. Kybernetický útok oznámili policii a podali trestní oznámení.

Servery, které festival používá, byly o víkendu kvůli bezpečnosti vypnuty, odborníci kontrolovali systémy, případně je vylepšovali. Přerušeno bylo také publikování nových informací o filmovém a doprovodném programu na webu i ve festivalové aplikaci.

Pořadatelé informovali o problému na webu a sociálních sítích. Záležitost oznámili také policii a podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Zůstali jsme jen s daty, která jsme měli na počítačích, neměli jsme přístup na žádný ze serverů, protože byly v rychlém sledu odstaveny,“ řekl prezident festivalu Čestmír Vančura. Naštěstí byl podle něj útok dobře odražen. „Neutrpěli jsme žádnou škodu než tu, že nám trošku schází čas. Museli jsme přeorganizovat práci o víkendu i tento týden,“ dodal. 

Útok znamenal zpomalení příprav a komunikace

O víkendu před festivalem se podle výkonné ředitelky Jarmily Záhorové většinou prodá kolem dvou tisíc lístků z celkových asi čtyřiceti tisíc. Výpadek prodeje tak neznamená velkou komplikaci. „Jde spíše o uspokojení zájmu, lidé mají vytipované filmy,“ řekla Jarmila Záhorová. Komplikací podle ní bylo také to, že pořadatelé nemohli komunikovat s hosty, kteří do Zlína mají přijet. „Může to vyvolat určitou nervozitu, hosté nedostali informace v termínech, ve kterých byli zvyklí. Ale věříme, že to pochopí,“ vysvětlila ředitelka festivalu. 

Pořadatelé původně očekávali, že řešení situace zabere několik hodin. „Muselo se to však řešit důkladně. Respektovali jsme to, pro nás je na prvním místě bezpečnost všech údajů a dat. Postupně se ale vracíme do normálu,“ řekl  Čestmír Vančura. Útoky byly zřejmě vedeny z více oblastí. Organizátory však nikdo přímo v souvislosti s útoky nekontaktoval.

Kybernetické bezpečnosti se festival věnuje v doprovodném programu

Prevencí zneužití kybernetiky ve světě dětí se v rámci doprovodného programu festival pravidelně zabývá. „Je to brutální věc. My jsme netušili, když jsme organizovali ty minulé ročníky, že i my uděláme takovou zkušennost. Naštěstí to dobře dopadlo, útok byl odražen,“ řekl Čestmír Vančura.

Kybernetický útok na Zlínský filmový festival (zdroj: ČT24)