Zdrogovaná řidička ujížděla městem s dodávkou plnou migrantů, policisté ji nakonec zastavili násilím

Na Zlínsku v pondělí odpoledne ujížděla policistům řidička dodávky, ve které bylo sedmnáct běženců. Ohrožovala při tom ostatní řidiče, do jednoho z protijedoucích vozidel narazila. Policii se auto podařilo zastavit po několika kilometrech. Řidička, která byla pod vlivem drog, skončila v policejní cele. V tiskové zprávě to uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Policisté nakonec vozidlo zastavili násilně, podle serveru iDNES.cz do něj úmyslně narazili.

Oznámení o dodávce se zahraniční registrační značkou, která kličkovala po silnici a ohrožovala řidiče ostatních aut, přijala policie od jednoho z řidičů projíždějících Bohuslavicemi u Zlína po 14:00.

„Policisté z prvosledové hlídky dodávku podle popisu vypátrali v obci Salaš. Chtěli ji zastavit za pomoci světelných a zvukových výstražných znamení na vozidle. Žena, která dodávku řídila, naopak zrychlila a svou bezohlednou a rychlou jízdou, při níž kličkovala po silnici, ohrožovala další řidiče,“ uvedla mluvčí.

Pod vlivem drog

Ve Zlíně-Malenovicích řidička dodávky narazila do protijedoucího auta, ale přesto pokračovala v jízdě. Policisté proto přistoupili k násilnému zastavení vozidla. „Žena si po zastavení přesedla na sedadlo spolujezdce, zřejmě chtěla utéct, to se jí ale nepodařilo. Policisté ji zadrželi,“ uvedla Kozumplíková.

Zatímco dechová zkouška požití alkoholu před jízdou u ženy neprokázala, zkouška na přítomnost drog byla pozitivní. „V nákladovém prostoru dodávky převážela dvaatřicetiletá cizinka celkem sedmnáct migrantů, mužů,“ sdělila mluvčí. „Policisté je zajistili a předali zpět do sousedního státu, odkud k nám přicestovali,“ doplnila Kozumlíková.

V tomto případě tedy na Slovensko. Jen ve Zlínském kraji policie za posledních čtrnáct dní zajistila přes 140 migrantů. Celkově to pak bylo od zavedení namátkových kontrol na slovenských hranicích při tranzitní nelegální migraci kolem 790 lidí. Většinu z nich policie zadržela přímo na hranicích a do Česka jim tak nebyl umožněn vstup. Zjištěných ve vnitrozemí bylo méně, i ti se většinou vrací na Slovensko.

Policisté také zadrželi jednatřicet převaděčů. „Pokud jsou převaděči zadrženi, tak jsou s nimi zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.