Začaly opravy na armádním letišti Čáslav. Gripeny se přesouvají do Pardubic

Na čáslavském vojenském letišti začala ve čtvrtek výluka kvůli opravám, část letounů se tak musí přesunout do Pardubic. Gripeny, které zůstanou v Čáslavi, čeká pravidelná technická údržba. Přesun techniky a personálu zpět na mateřskou základnu je plánován na 30. ledna.

Letiště bude uzavřeno kvůli opravám záchytného lanového systému. Přelet letadel JAS-39 Gripen a L-159 ALCA je naplánován na čtvrtek. Ve stejný den budou dva stíhací gripeny připraveny k plnění takzvané nepřetržité hotovosti v rámci aliančního systému protivzdušné obrany (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Velitelé čáslavské základny, pardubického letiště a Centra leteckého výcviku se domluvili, že výcvik se bude konat pouze v pracovní dny od 09:00 do 16:00, v pátek od 09:00 do 14:00. Při letech hotovostního systému se uskuteční jeden až tři cvičné lety denně.

Čáslav a Náměšť

Základna vojenského letectva v Čáslavi, oficiálně 21. základna taktického letectva, je jednou ze dvou bojových složek vzdušných sil Armády ČR. Druhou je vrtulníková základna v Náměšti nad Oslavou.

Tradice vojenského letectva v Čáslavi sahá do roku 1955, do plného provozu bylo letiště uvedeno v srpnu 1958.