K letectvu mě nalákal i film Top Gun, říká stíhací pilot Pavel Pavlík

Interview ČT24: Stíhací pilot Pavel Pavlík (zdroj: ČT24)

„Nenosím na palubu ani fotky, ani talisman, ale letadlo pohladím, protože chci, aby mě dovezlo, kam má,“ řekl v Interview ČT24 velitel 21. křídla taktického letectva v Čáslavi a stíhací pilot Pavel Pavlík. Stát se stíhačem byl už jeho dětský sen, o letadla se zajímali i jeho děda a otec. A do letectva ho nalákal také americký film Top Gun.

Pro splnění snu bylo nutno splnit několik předpokladů, vzpomíná Pavlík. Jako první vůle vstoupit do Armády ČR a sloužit v ní. Jako druhý dobře se připravit na přijímací řízení, které zahrnovalo například matematiku, fyziku, angličtinu či tělocvik.

A pak také úspěšně projít náročným screeningem v Ústavu leteckého zdravotnictví. 

„Tady mluvím o svém štěstí,“ podotkl velitel a zmínil některé adepty, kteří se narodili s nějakou vadou, o které ani nevěděli, a pak se dozvěděli, že nemůžou létat se stíhačkou.  

Pavel Pavlík
Zdroj: ČT24

Film a realita

Do letectva ho nalákal také americký film Top Gun z osmdesátých let. „Vyrůstal jsem na něm a byl jsem nadšen i z dvojky (Top Gun: Maverick),“ řekl s odkazem na loňské pokračování. 

Při komentování některých scén z druhého dílu zmínil, že jako pilot gripenu je školen na přetížení 9G (samotné letadlo vydrží i 12G). Ke zvládnutí tohoto stavu probíhá speciální výcvik na centrifuze ve Švédsku, kdy má člověk dvě vteřiny na správnou reakci, aby se „neuspal“.

V Česku pak lze letět ve výšce sto metrů nad povrchem, zatímco třeba při misích v Pobaltí lze jít ještě níž, až do výše třiceti metrů nad mořem. Cvičí se též některé další bojové akce, které byly ukázány ve filmu. A například „manévrový vzdušný boj“, který byl ukázán zvláště v prvním Top Gunu, se cvičí i dnes.  

Pavlík zmínil, že má přezdívku „Speedy“, protože se věnoval leteckému pětiboji a při překážkovém běhu byl velmi rychlý. „Přezdívky zlepšují a zrychlují komunikaci, zvláště se zahraničními piloty,“ poznamenal. Vzpomněl třeba na francouzského pilota, který má složité jméno, ale říká se mu prostě Shrek.

V pořadu hovořil například také o tom, za co odpovídá jako velitel 21. křídla taktického letectva v Čáslavi, či o povinnostech, když má pohotovost. Celý rozhovor je ve videu na začátku článku.