Začala stavba úseku dálnice D35 z Hořic do Sadové na Královéhradecku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Hradecku. Silnice v délce deset a půl kilometru bude stát bez daně přes dvě miliardy korun a auta by po ní měla začít jezdit v roce 2025.

„Nový dálniční úsek zajistí vyšší bezpečnost i plynulost dopravy v místě, kde aktuálně projíždí více než třináct tisíc automobilů každý den. Bude fungovat jako obchvat obcí Sadová a Klenice,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Se zhotovitelem se podařilo vyjednat možnost rychlejšího zprovoznění dálnice. „Řidičům by tak měla být k dispozici už za dva roky,“ dodal.

Součástí stavby je čtrnáct mostů, mimoúrovňová křižovatka u Hořic a pět kilometrů protihlukových stěn. Stavbaři budou také muset přeložit několik silnic druhé a třetí třídy, polních cest a inženýrské sítě. Po otevření dálnice bude stávající silnice I/35 převedena do sítě silnic druhých tříd jako doprovodná komunikace II/635.

U navazujícího úseku D35 o délce sedm a půl kilometru mezi Sadovou a napojením na dálnici D11 na okraji Hradce Králové ŘSD plánuje zahájení stavby v roce 2024 a uvedení do provozu v roce 2027. Úsek D35 z Hořic do Úlibic u Jičína a obchvat Úlibic by ŘSD podle aktuálních plánu chtělo začít stavět v roce 2025 a otevřít v roce 2028. Úsek z Úlibic do Turnova, který vede přes Český ráj, nebude ŘSD stavět jako dálnici, ale jako přeložku silnice I/35, která se vyhne obcím.

Zatím posledním otevřeným úsekem dálnice v Královéhradeckém kraji je trasa D11 z Hradce Králové do Jaroměře, kterou stavbaři budovali od jara 2018 do prosince 2021.

Úseky dálnice D35
Zdroj: dalnice-d35.cz

Severní alternativa D1

Dálnice D35 má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc a má být severní alternativou přetížené dálnice D1 při cestě z Čech na Moravu. Zatím je z D35 hotových několik vzájemně nepropojených částí, a to v Libereckém kraji úsek Liberec–Turnov, v Pardubickém kraji úsek Sedlice–Opatovice–Časy–Ostrov a v Olomouckém kraji úseky Mohelnice–Olomouc, obchvat Olomouce a Olomouc – Lipník nad Bečvou.

ŘSD aktuálně v celé republice buduje 250,4 kilometru nových staveb, z toho je 172,6 kilometru dálnic a 77,8 kilometru silnic I. třídy. Pro stavbu dalších 104 kilometrů dálnic a silnic I. třídy nyní ŘSD vybírá zhotovitele.