Za vraždu chlapce uložil soud muži osmnáct let vězení

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí potrestal osmnáctiletým vězením muže, který v lednu ubodal nožem v kolejišti hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové čtrnáctiletého chlapce. Třiatřicetiletému Janu Bártovi za zločin vraždy hrozilo patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest. Obžalovaný a poškozený se znali. Bárta u soudu odmítl vypovídat. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si nechali lhůtu na odvolání.

Vynesení rozsudku v jednací síni přihlíželo asi dvacet příbuzných oběti, vyhlášení verdiktu nenarušili. „S rozsudkem nesouhlasím, je to nespravedlivé. Žádám pro něj doživotí,“ prohlásila sestra zavražděného chlapce.

Soud rozhodl v souladu s podanou obžalobou, státní zástupkyně navrhovala pro Bártu právě 18 let vězení. „Motiv zjištěn nebyl. Těžko říci, k čemu mezi obžalovaným a zemřelým došlo,“ řekl předseda senátu Luboš Sovák. Podle něj se resocializace obžalovaného jeví jako méně příznivá z důvodu jeho disharmonické osobnosti.

25 bodných ran

Čin se stal 4. ledna zhruba v 17:25 mezi kolejišti mimo nástupní místa nádraží v Hradci Králové, nikdo další při události zraněn nebyl. Podle spisu obžalovaný zaútočil na chlapce po předchozí hádce s cílem ho zabít kuchyňským nožem s délkou čepele 12,4 centimetru. Obžaloba Bártu viní z toho, že poškozenému zasadil 25 bodnořezných ran různé intenzity, chlapec na místě činu následkům zranění podlehl.

„Staví se k tomu pasivně od počátku až do konce, k věci samé se nevyjádřil,“ sdělil v pondělí obhájce Jana Bárty Jiří Slezák.

Obžalovaný byl v době vraždy podle svých slov nezaměstnaný a žil na ubytovně v Hradci Králové. Do policejního protokolu uvedl, že si na čin nepamatuje, trpí schizofrenií a v době činu bral několik let pervitin. Soudní znalci ale duševní poruchu ani závislost na drogách nezjistili.

Podle nich v době činu nebyl pod vlivem žádné omamné látky. Soudní znalec z oboru psychiatrie u soudu charakterizoval obžalovaného jako impulsivního, sociálně nevyzrálého člověka s velmi nízkým intelektem. Prvky agresivity podle něj zjištěny nebyly. „Z psychiatrického hlediska jsem u obžalovaného neshledal žádnou duševní poruchu ani žádnou formu závislosti, která by měla vliv na jeho jednání,“ sdělil.

Policie zadržela Bártu krátce po činu v jeho bydlišti v Hradci Králové. Obžalovaný muž byl v minulosti za jinou trestnou činnost odsouzen.