Z domu v Měníně na Brněnsku odvezli dobrovolníci desítky psů, další tam ale zůstávají

Události v regionech: Majitelé se vzdali desítek zanedbaných psů (zdroj: ČT)

Z rodinného domu v Měníně nedaleko Brna, kde podle veterinářky oslovené ČT žili roky psi v nevyhovujících podmínkách, se dobrovolníkům podařilo odvézt čtyřicet zvířat poté, co starosta obce Marek Chudáček přesvědčil jejich majitele, aby se jich vzdali. Neznámý počet psů ale na místě nadále zůstává.

Do záchrany se zapojili členové spolku Čivavy a jiná zvířata v nouzi. Dobrovolníkům v čele se starostou se z domu nakonec podařilo zachránit čtyřicet psů. Číslo bylo překvapením, při dřívějším sčítání jich totiž dobrovolníci na místě napočítali „jen“ osmadvacet.

Větší část psů už se podařilo umístit do záchranných stanic v regionu, v pátek pozdě odpoledne jich ale stále osmnáct zůstávalo v improvizované kleci za obecním úřadem, kterou poskytl starosta Měnína. Zde zvířata čekají na odvoz do dalších záchranných stanic, zamíří například do Písku či Třebíče.

Podle Chudáčka nebylo předávání psů bez zádrhelů, majitelé se jich nejprve vzdát nechtěli, nakonec ale podepsali s obcí darovací smlouvu. Chov bude i nadále řešit krajská veterinární správa, jejíž pracovníci do Měnína spolu se zástupci dalších spolků přijedou v sobotu ráno, aby mohli dosud neodvezená zvířata na místě zdokumentovat a zahájit případně další šetření. Kauza má podle informací ČT i trestněprávní rovinu.

Štáb o případu točil reportáž už minulý týden, při příjezdu na místo se už před vraty domu šířil velmi silný zápach, psi přebývali v malém průjezdu ve vlastní moči a výkalech. Nyní se podle zachránců ukázalo, že jsou zablešení, mají další kožní problémy, někteří měli dokonce vyškrábané oči.

Majitelé nekomunikovali se štábem ČT ani se sousedy, psi ani nemohli jít na dvůr, protože ten byl zavalený odpadky. Majitelé nicméně nepředali všechna zvířata, starosta ani dobrovolníci nevědí, kolik jich v domě zůstává. Obec i úřady se budou snažit, aby se i tito psi dostali do bezpečí.