Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.

Hlávková je architektkou kanceláře SIAL, po letech praxe se vrátila na fakultu, kde od loňska pokračuje v doktorském studiu. Jako téma disertační práce si vybrala přelidnění volné krajiny po covidu a zaměřila se na Jizerské hory, které jsou jí blízké.

„Na Jizerských horách je zajímavé, že zátěží návštěvníků odpovídají městskému parku, ale přitom jde o chráněnou krajinnou oblast. Například můžeme předpokládat, že kdyby v Liberci bylo víc veřejné zeleně, část Liberečanů by se spokojila s procházkou nebo během v rámci městské zeleně,“ řekla autorka výzkumu.

Do mapy je možné vyznačit, kde se lidé cítí dobře či špatně, ale také to, co turistům chybí
Zdroj: jizerky.rdck.dev

Jizerské hory jsou velmi dobře přístupné pro širokou veřejnost. To podle Hlávkové přispívá k jejich oblibě, ale také to přináší komplikace správcům oblasti. „Pokud množství lidí ve volné krajině překročí určitý limit, nastavená pravidla přestávají fungovat. Není to chyba návštěvníků ani správců oblasti,“ řekla Hlávková.

Nejvíc chybí parkoviště nebo toalety

Problémovými tématy v horách jsou parkování aut mimo parkovací zóny, chybějící záchody, odpadky, ale i pohyb lidí mimo vyznačené trasy. Turisté často vstupují do přísně chráněných zón nebo na soukromé pozemky.

Pocitovou mapu lze načíst třeba v kavárně Bez konceptu na liberecké univerzitě, přístup je ale možný i přes webové stránky. Zatím má Hlávková v aplikaci zhruba stovku odpovědí, nejvíc turistům chybí parkoviště nebo toalety.

„Získaná data vyhodnotíme na konci roku a předáme dotčeným institucím, ať je to CHKO Jizerské hory, Liberecký kraj nebo jednotlivé obce v Jizerských horách. Věřím, že data, která nabereme, povedou ke zlepšení situace v Jizerských horách,“ dodala architektka.