Kde se Brňanům líbí a kde ne? Pocitová mapa pomůže změnit město

Oblíbená místa, ale i lokality, kterým se lidé v Brně raději vyhýbají. Dva tisíce emocí našly místo v takzvané pocitové mapě. Magistrátu výsledky netradiční ankety poslouží k přípravě nových projektů.

Denisovy sady nebo park u Špilberku. S tím, že se taková místa Brňanům líbí, tvůrci pocitové mapy počítali. Zjistili ale také, že si obyvatelé rádi zajdou do parku Lužánky nebo vyjedou na výlet k Brněnské přehradě. „Zaujal je také nově rekonstruovaný prostor před Janáčkovým divadlem,“ uvedla Marie Zezulková z Kanceláře města Brna.

Naopak nejvíce negativních bodů získalo v průzkumu okolí hlavního nádraží a přiléhající oblast takzvaného Jižního centra. Lidé si přejí jejich změnu. Negativně hodnotili i ulice Bratislavská a Cejl. Na pomezí kladných a záporných hadů je pak náměstí Svobody.

Město zveřejnilo internetovou podobu pocitové mapy už i na svých webových stránkách. Mapa ukazuje nejen oblíbená a neoblíbená místa, ale také oblasti, kde by si Brňané nejčastěji přáli bydlet nebo na co jsou hrdí. Zjištěné výsledky pak budou prezentovány na podzim na výstavě v brněnském Urbancentru.

Pocitová mapa vznikala během Týdne města letos v květnu. Přímo v centru města se zapojila necelá tisícovka lidí, v on-line verzi pak další. Výsledky budou sloužit zejména pro dlouhodobé strategické plánování města. Podle primátora Petra Vokřála (ANO) už se ale vedení města výsledky zabývá nyní. „Připravujeme první kroky, aby se situace zlepšila,“ uvedl. Upozornil ale, že problémy s přednádražím nebo okolím Cejlu jsou dlouhodobější a na jejich vyřešení se už pracuje.

„Slibujeme si hodně od projektu kreativního centra na Cejlu, což by mělo lokalitu oživit. U brněnského nádraží se během dvou let zahájí kompletní rekonstrukce ulice Benešova, takže by se měl přednádražní prostor proměnit,“ dodal.

Brno není jediným městem, které se pokouší s občany komunikovat pomocí pocitů. Podobné mapy už vznikaly v Kroměříži, Olomouci nebo Valašských Kloboukách, kde se obyvatelé zapojili do tvorby mapy letos v březnu. Do průzkumu se tehdy zapojilo 2800 obyvatel z pěti tisíc.

Do bodování se zapojila polovina obyvatel
Zdroj: Pocitovamapa.nszm.cz

Podle výsledků se nejlépe cítili na náměstí, problémy pak spatřovali v dopravě. Kvůli letním opravám je nyní dopravní situace komplikovaná i v centru Brna.