Body, dojmy, pojmy – Valašské Klobouky vytvořily pocitovou mapu města

Dostatek kulturního využití, příjemné prostředí nebo špatná dopravní situace. Díky tomuto značení vytvořili obyvatelé Valašských Klobouk na Zlínsku takzvanou pocitovou mapu města. Přes internet a také na veřejných setkáních vyznačovali barevnými body místa, která se jim líbí, kde se cítí dobře nebo naopak.

 Anně Plevové například vadí, že její vnuci při cestě do školy musí stát na okraji cesty a čekat, až projedou auta, aby ji mohli přeběhnout. „Chybí tu přechod,“ shrnula. Zapojila se proto aktivně do vytváření pocitové mapy a přispěla i svými tipy. Nejen ty, ale i nápady ostatních obyvatel jsou pro radnici důležité. „Je to o tom, aby radnice měla větší přehled o vnímání města lidmi,“ potvrdila starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková (nestr.)

Zjištěními se chce zabývat radnice, která chce odhalené problémy postupně řešit. Zatímco některé situace změnit může – navýšit počet parkovacích míst na tamním sídlišti, předláždit nevzhlednou cestu nebo vybudovat nový přechod. Některé ale sama změnit nemůže, například lepší napojení Valašských Klobouk na silniční síť. 

Místní si stěžují na špatnou dopravní situaci (zdroj: ČT24)

Podle zaznamenaných pocitů na mapě se místní cítí dobře na náměstí, kde jsou dostupné všechny služby. Největší úskalí pak spatřují v dopravě. Z celkových 1763 různě barevných bodů celých čtyři sta patří právě dopravním komplikacím. Naopak nejméně hlasů získal pocit nebezpečí.

Své pocity zaznamenávali obyvatelé elektronicky i analogicky. Zapojili se také do ankety na webu města, kde vybírali mezi desítkou největších problémů a příležitostí, a té nejdůležitější přiřadili prioritu.

Do ankety, výzkumu i veřejné debaty se zapojilo přes 2 800 lidí z 5 tisíc obyvatel. Měli také možnost vyplnit dotazník zpracovaný olomouckou univerzitou, který odevzdalo přes dvě stě lidí. Tato data pak město zpracovalo do pocitové mapy. Už příští týden se místní mohou vyjádřit také k plánované regeneraci tamního sídliště.