Vodohospodáři napouštějí po rekonstrukci Opatovickou přehradu a chystají se na opravy Letovické

Končí oprava Opatovické přehrady (zdroj: ČT24)

Povodí Moravy dokončuje opravy vodní nádrže Opatovice, odkud bere vodu 42 tisíc lidí na Vyškovsku. Stavební práce trvaly zhruba dva roky a stály 95 milionů korun. Na léto se turistům i místním otevře také opravená koruna hráze ve Vranově nad Dyjí. Naopak v Letovicích se práce teprve chystají.

Rekonstrukce Opatovické přehrady končí a vodohospodáři ji začínají napouštět. Na zásobování vodou neměly práce vliv, ale lidé žijící pod nádrží budou ve větším bezpečí. „Hráz je bezpečnější, je schopná zvládnout a převést mnohem větší povodeň,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Přehrada je v provozu od roku 1972 a zatím procházela jen drobnými provozními opravami. 

Hráz je také nově vybavena technologiemi, které dříve její zaměstnanci k dispozici neměli. „Například naplavené dřevo už nebudeme muset vytahovat ručně, ale jeřábem a přibudou také čidla. Informace z nich budou přenášeny do domku hrázného,“ popsal hrázný Martin Střelec.

Rekonstrukce nádrží na jihu Moravy
Zdroj: ČT24

Podobně na tom budou nádrže v Boskovicích a Koryčanech, kde se ještě pracuje. Ve Vranově nad Dyjí oprava koruny hráze na dvě prázdninové sezony omezila provoz. Tam už ale práce končí a v létě bude hráz pro pěší a cyklisty zase průchozí.

Nádrž v Letovicích je poloprázdná kvůli suchu

Také Letovice jsou v létě oblíbeným rekreačním místem. Rekonstrukce by tam měla začít příští rok na podzim a Povodí Moravy počítá s tím, že část vody vypustí. „V průběhu rekonstrukce bude muset dojít k vypuštění nádrže, na druhou stranu to turistům vykompenzujeme tím, že nádrž vyčistíme,“ řekl mluvčí Povodí Moravy.

V nádrži je ale kvůli suchu málo vody už teď. Ani tání sněhu příliš nepomohlo. „My se vlastně nemáme na co chystat, protože když se podíváme dnes, tak tady voda už prakticky není,“ upozornil starosta Lazinova Miroslav Holas. Vodohospodáři plánují už v průběhu rekonstrukce hladinu zvyšovat, celkovou dobu omezení v Letovicích zatím nedokážou předpovědět.

V současnosti se naplněnost vodních nádrží pohybuje v rozmezí mezi šedesáti a sty procenty. Plný stav hlásí Nové Mlýny, o něco méně vody je v nádržích Bojkovice, Luhačovice a Vranov. Ze 77 procent je naplněná nádrž Karolinka a z necelých 60 procent nádrž Vír. Výjimkou jsou Boskovice a Koryčany, kde je hladina cíleně snížená kvůli opravám. Celkem moravské nádrže od ledna zachytily 78 milionů kubíků vody.