Ve škole, kde spadl strop, je zavřené patro. Případ prověřuje policie

Události: Spadlý strop v pražské škole (zdroj: ČT24)

Ve škole v Horních Počernicích, kde se ve čtvrtek zřítil sádrokartonový strop, statik uzavřel celé patro. Pohyb v ostatních patrech je bezpečný, vysvědčení tam tak v pátek mohli učitelé předat. Případ policie prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Sádrokartonový stropní podhled se v základní škole zřítil ve čtvrtek dopoledne. Nikdo při tom nebyl zraněn, podle starosty Horních Počernic Petra Měšťana (za ODS a TOP 09) se tak stalo díky rychlé reakci učitelky, která děti evakuovala. Záchranáři se ale postarali o jednoho dospělého a tři děti se stresovou reakcí na situaci a nevolnostmi.

„Evakuaci provedli bezvadně, nikomu se nic nestalo, dokonce školní jídelna vydávala jídlo poté, co děti byly venku,“ uvedl ředitel školy Martin Březina.

Budova školy je podle starosty stará čtyřiadvacet let a její stavebně technický stav nevykazoval žádné poškození. Statik ve čtvrtek budovu prohlédl a až do ukončení vyšetřování policie uzavřel celé třetí patro, kde se podhled zřítil. „Budeme očekávat výsledky vyšetřování policie a budeme také požadovat všemi dostupnými prostředky potrestání zodpovědných osob za pochybení při realizaci stavby nové budovy školy,“ sdělil starosta.

Škola teď chce prověřit všechny stropy, které byly stavěny stejným způsobem, a předejít tak případnému neštěstí i v dalších třídách. Zároveň chce kontaktovat také stavební firmu, která práce dělala. Jednou z možných příčin pádu stropu je opotřebení materiálu, mohlo ale jít i o špatně provedené práce.