TÉMA

Strop

Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:10|

Ceny energií na burze výrazně klesly. Distributoři nabízejí levnější smlouvy, ale s dlouhou fixací

Burzovní ceny plynu i elektřiny klesly pod strop stanovený vládou. Pociťují to zatím hlavně firmy, které nakupují za spotové ceny. I domácnostem ale začali první dodavatelé nabízet levnější tarify. Takové smlouvy jsou ale podmíněné dlouhodobou fixací. Odborníci proto pochybují, zda jsou skutečně výhodné.
21. 1. 2023|

Chystaný strop cen energií pro velké firmy má podniky přimět k úsporám

V připomínkovém řízení je návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který zastropuje ceny energií v příštím roce i velkým firmám. Stát kvůli tomu podle odhadu resortu zaplatí dalších 40 miliard korun. Návrh se pokusí firmy přimět k úsporám – pokud jich nedosáhnou, bude se cenový strop týkat pouze části jejich spotřeby. Firmy to vesměs vítají, i když některé se obávají, že zastropovat ceny jen na příští rok nebude dost.
9. 12. 2022|

Ruská ropa na pranýři. Začaly platit dvojí sankce, které mají Rusko silně bolet

O půlnoci začaly platit zatím nejostřejší sankce uvalené na Moskvu. Jsou dvojí. Za prvé EU zakázala dovoz ruské ropy po moři. A za druhé EU společně se zbývajícími členy G7 a Austrálií zastropovaly ceny ruské ropy. Kreml slíbil, že bude reagovat, konkrétní kroky zatím neupřesnil. Podle šéfa Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra se unijní embargo českých rafinérií zatím netýká, v případě přerušení dodávek mají nouzové zásoby zhruba na sto dní.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 22:03|

Fiala požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával do konce roku

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl také, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst a odmítl snižování hranice zastropování energií.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 07:22|

Požadavek EU na snížení spotřeby energie bude podle Prouzy spíše apel, zavírání podniků prý nehrozí

Snížení špičkové spotřeby elektřiny o pět procent, na kterém se shodly státy Evropské unie, bude fakticky dobrovolné. Řekl to koordinátor českého předsednictví na ministerstvu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza. Podle ekonoma Petra Zahradníka je ale velmi důležité i zastropování cen elektřiny. Na zastropování plynu se státy neshodly, ale diskutují o něm. Podle Prouzy si ale každá země tento strop představuje jinak. Tomáš Prouza a Petr Zahradník hovořili o závěrech rady unijních ministrů pro energetiku v Událostech, komentářích.
30. 9. 2022|

Vláda schválila zvýšení příspěvků na bydlení. Začne platit od října

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, se od října kvůli zdražování energií zvednou o dva tisíce až 4500 korun. Nejvíc vzrostou samostatně žijícím lidem či dvojicím v nájmu. Návrh nařízení ve středu schválila vláda. Kabinet měl rovněž projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok, ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že tento bod bude vláda projednávat až v pondělí 26. září. Pro příští rok připouští vyšší schodek než nyní navrhovaných 270 miliard korun, zejména v souvislosti s vysokými cenami energií.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 20:04|

Česko svolává evropské jednání kvůli cenám energií. Ty ohrožují politický systém, varoval Blažek

České předsednictví svolává jednání rady ministrů pro energetiku k mimořádným opatřením k řešení energetické situace, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by se mělo jednání uskutečnist co nejdříve, v úvahu podle něj připadá celounijní cenový strop. O drahých energiích hovořil za vládu v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Řekl, že by energetická krize mohla vést nejenom k pádu nynější vlády, ale i politického systému v Česku i Evropě, kdyby se ji nepodařilo vyřešit.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 16:35|

30 let zpět: Rekonstrukce Paláce Žofín

Palác Žofín na pražském Slovanském ostrově musel začátkem devadesátých let projít generální rekonstrukcí. A to nejen samotná budova, ale i její okolí. Stavební firma musela budovu odvlhčit a zpevnit nábřežní zeď. Obnově neušly také interiéry.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 8. 2022|