Ceny energií na burze výrazně klesly. Distributoři nabízejí levnější smlouvy, ale s dlouhou fixací

UDÁLOSTI: Energie zlevňují, burzovní ceny plynu i elektřiny se už dostaly pod vládní strop (zdroj: ČT24)

Burzovní ceny plynu i elektřiny klesly pod strop stanovený vládou. Pociťují to zatím hlavně firmy, které nakupují za spotové ceny. I domácnostem ale začali první dodavatelé nabízet levnější tarify. Takové smlouvy jsou ale podmíněné dlouhodobou fixací. Odborníci proto pochybují, zda jsou skutečně výhodné.

Firmy, kterým se v posledních měsících nedařilo uzavřít dlouhodobé smlouvy a skončily na spotových cenách, mají za sebou těžké období. Momentálně jsou na tom však naopak lépe než ty s fixací. Spotové ceny výrazně klesají. Cena plynu na nizozemské burze se teď pohybuje kolem 60 eur za megawatthodinu. Ještě na konci roku to bylo i 150 eur.

„Jsou pod vládním stropem sto eur za megawatt. Tudíž se to momentálně jeví jako dobré rozhodnutí,“ podotkl místopředseda představenstva kaolinky Radomil Gold. Firma potřebuje velké množství plynu a potíže jí začaly, když před rokem a půl skončil její dodavatel.

Podle Golda situace usnadňuje také cenový strop na energie. Díky němu firmy vědí, jakou maximální částku zaplatí, a mohou lépe plánovat investice. „Je to i pro banky a všechny naše partnery dobrá zpráva v tom, že víme, kolik ta komodita bude stát,“ shrnul.

Některé společnosti také začaly nabízet smlouvy s cenami pod vládním stropem, ale fixované, a to docela na dlouho – na tři roky. To může být podle odborníků pro spotřebitele nevýhodné, což ostatně připouštějí i samotné energetické firmy. „Vždy upozorňujeme na to, že ten produkt má svá rizika. Že cena následně nebude klesat,“ poznamenal místopředseda představenstva firmy E-ON Jan Zápotočný. Dodal, že i přesto se stovky klientů rozhodly smlouvy s fixovanými cenami pod vládním stropem podepsat.

Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora lze až v posledním čtvrtletí očekávat, že dodavatelé skutečně začnou „soutěžit o zákazníky jako za starých časů“. Zatím jen přibývá těch, kdo „uvažují o dalších nabídkách pod cenovým stropem“, ale s tříletou fixací.

Domácnosti zatím nemohou využít toho, že jsou energie na burzách poměrně levné. Spotové ceny jsou k dispozici jen firemním zákazníkům. A to dokud bude platit zastropování cen energií – tedy zatím do konce tohoto roku.