O dotace na okna a zateplení budou moci nízkopříjmové domácnosti a důchodci žádat od 9. ledna

Události: Nová zelená úsporám Light (zdroj: ČT24)

Stát začne v příštím roce přispívat na úsporná opatření i chudším domácnostem, které nemají na spoluúčast u dosavadních dotačních programů. Konkrétně cílí na důchodce a příjemce příspěvku na bydlení. Program Nová zelená úsporám Light začne fungovat 9. ledna, každý žadatel bude moci získat až 150 tisíc korun, které použije například na zateplení domu nebo výměnu oken. V první fázi vyčlení ministerstvo životního prostředí na tyto dotace 1,5 miliardy korun. Dostat by se mělo zhruba na deset tisíc domácností.

Nová zelená úsporám Light je rozšířením původní Nové zelené úsporám. V ní je možné získat od státu příspěvek na úpravy domů, které snižují jejich energetickou náročnost, jako je fotovoltaika, případně i na výstavbu nových nízkoenergetických domů. Příjemci dotací musí ovšem zaplatit zhruba polovinu nebo i větší část nákladů ze svého, a navíc musí celou investici předfinancovat, dotace je proplácena až zpětně.

Verze Light by měla být přístupnější i chudším domácnostem, stát v ní podpoří zejména výměnu oken a zateplení domů. Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně řídí ministerstvo životního prostředí, řekl, že nárok na dotaci budou mít domácnosti obývané starobními důchodci, invalidními důchodci třetího stupně a lidé, kteří alespoň v části období od 12. září 2022 do data podání žádosti o dotaci pobírali příspěvek na bydlení. Zároveň musí žadatelé vlastnit nebo spoluvlastnit nemovitost, kde budou úpravy provedeny, a mít tam po 12. září 2022 trvalé bydliště. Požádat bude možné pouze o jednu dotaci na nemovitost.

Záloha předem

Hlavní rozdíl oproti klasické Nové zelené úsporám spočívá v tom, že příjemci dostanou předem zálohu na provedení úsporných úprav. Poté budou muset do roka úpravy provést, ozřejmil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. V odůvodněných případech se ale podle něj může lhůta i prodloužit.

„Podpoříme opatření, která je možné udělat v řádu hodin, maximálně dní, jako je třeba zateplení střech, stropů či podlah foukanou izolací nebo výměna oken a vchodových dveří. Spotřeba elektřiny a plynu na vytápění se sníží okamžitě, finanční úspory budou znatelné, a hlavně trvalé,“ upřesnil Valdman, na která opatření bude možné dotaci získat. Určené jsou pro rodinné domy a také trvale obydlené rekreační objekty.

Podle ministerstva bude možné čerpat peníze z nového programu i stejným způsobem jako u klasické Nové zelené úsporám, tedy až zpětně po provedení opatření. Nárok na zpětné vyplacení dotace ale budou mít pouze ti, kdo doloží, že úpravy provedli po letošním 12. září. Na rozdíl od klasické Nové zelené úsporám může celková výše dotace pokrýt až sto procent nákladů. 

Stát slibuje jednoduchou žádost

Požádat o příspěvek z Nové zelené úsporám Light by mělo být oproti původnímu programu i administrativně jednodušší. Nebude potřeba předkládat projektovou dokumentaci ani energetické posouzení budov. „Například na výměnu vchodových dveří je možné čerpat dotaci až 18 tisíc korun za jedny dveře,“ vysvětlil Valdman. Žadatel bude potřebovat fakturu a fotodokumentaci původního stavu.

Vyřídit je třeba také odborný posudek, zda plánovaná rekonstrukce splňuje požadavky na minimální úspory. „V případě oken financujeme okna, která jsou z trojskla, v případě izolace je předepsaná její minimální tloušťka,“ upřesnil Valdman.

Lidem pomůžou takzvané místní akční skupiny. Kontakty na ně Státní fond životního prostředí ČR teprve zveřejní. Oslovovat budou domácnosti i cíleně. „Když někdo nemá doma internet, počítač, tak přijedou s notebookem a pomůžou,“ dodal Valdman. Žádat totiž půjde jen on-line – skrz Identitu občana. Pokud ji žadatel nemá, může zplnomocnit rodinného příslušníka. 

Ministr Jurečka dal rozšíření Nové zelené úsporám na nízkopříjmové domácnosti do souvislosti s nynější energetickou krizí. „Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu,“ je přesvědčen. Jurečka odhadl, že by opatření mohla „uspořit mezi 20 až 40 procenty energie domácnosti“.

Zdůraznil, že i když zatím úřad počítá s tím, že podpoří asi deset tisíc žadatelů, je v případě vyššího zájmu připraven navýšit peníze určené na tento program. Prostředky stát získá z Modernizačního fondu Evropské unie.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž upozornil, že příští rok se uskuteční další etapa kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti. Proto je namístě, aby lidé nakombinovali opatření financovaná z Nové zelené úsporám Light s výměnou starého kotle za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo podpořenou dotací, dodal.

Únik tepla z domácností

Teplo z domácností uniká nejen okny a dveřmi, ale i obvodovými stěnami a střechou. O tom, kde jsou největší tepelné ztráty, rozhodují materiály, jejich utěsnění a v případě bytu také jeho umístění v rámci budovy.

Například pokud je byt 3+1 v panelovém domě uprostřed a s venkovním prostředím sdílí pouze jednu stěnu, až za polovinu ztrát tepla mohou okna. V takovém případě je důležité zaměřit se právě na ně. Naopak pokud je stejně velký byt v rohu budovy, okna jsou zodpovědná pouze za zhruba třetinu veškerých tepelných ztrát. 

Pravidelně větrat je však důležité – ideálně třikrát za den alespoň na patnáct minut je vhodné otevřít okna dokořán, v zimě stačí na pět minut. A to i když je venku zdánlivě větší vlhkost než doma.

Jak správně větrat
Zdroj: ČT24