Na kotlíkové dotace by měly dosáhnout i nízkopříjmové domácnosti, vláda změnila podmínky

Tisková konference ministra práce Jurečky a ministryně životního prostředí Hubáčkové k programu na řešení energetické krize (zdroj: ČT24)

Vláda změnila podmínky pro získání takzvaných kotlíkových dotací, nově by na ně měly dosáhnout i nízkopříjmové domácnosti. Stát jim uhradí až 95 procent výdajů na výměnu neekologických kotlů. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedli, že se dotace budou týkat domácností, jejichž příjem je do 14 242 korun na osobu.

Nové podmínky vláda avizovala již dříve, v nynějším dotačním kole můžou o peníze na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo či kotel na biomasu žádat domácnosti s nižšími příjmy. 

O příspěvky můžou podle podmínek žádat domácnosti s příjmem do 14 242 korun na osobu měsíčně. Dorovnat se může 95 procent nákladů až do 130 tisíc korun u kotle na biomasu a až do 180 tisíc korun u tepelného čerpadla. 

O podporu budou lidé moci požádat kraje, a to až do konce srpna. Výzvu k podávání žádostí zatím vyhlásil Plzeňský kraj. Ostatní kraje by se měly přidat v květnu či červnu. Na dotace se nyní vyčlenilo 5,5 miliardy korun z evropských peněz z Operačního programu Životní prostředí.

„Kotlíkovými dotacemi v letošním roce míříme především do nízkopříjmových domácností z hlediska ochrany ovzduší a energetické nezávislosti,“ uvedla Hubáčková. Dotace se nově týkají i důchodců starobních nebo invalidních ve třetím stupni. 

Jurečka také dodal, že úřady už cíleně oslovují tyto skupiny obyvatel. Úřady práce podle něj vytipovaly zhruba 12 tisíc domácností, které by měly mít na dotace nárok.

Pokud si lidé objednali výměnu kotle do konce dubna, nebo už nový kondenzační kotel mají, mohou získat podporu do 100 tisíc korun. Pokud podle ministryně lidé o dotaci na kotel požádali a nyní se rozhodnou pro jiný zdroj, může se žádost ještě upravit.

Podle náměstka ministerstva životního prostředí Jana Kříže se zájemci s nižším příjmem mohli od loňska v krajích registrovat a zájem o dotace je velký. „Evidujeme žádosti za tři miliardy korun, a to se výzvy ještě nerozeběhly,“ uvedl Kříž. Pokud by byl podle něj zájem vyšší, dají se využít případně další peníze z Národního plánu obnovy.

S plánem na dotace pro domácnosti s příjmem do 14 242 korun přišlo ministerstvo životního prostředí už v minulém volebním období pod vedením Richarda Brabce (ANO). Loni kraje zjišťovaly, zda by byl o tuto podporu zájem. Letos se program spouští. 

Ministryně životního prostředí rovněž sdělila, že by se v současnosti měla spustit „horká fáze kampaně“, během které budou úřady oslovovat lidi, kteří pobírají podporu na bydlení a mají doma kotel. Rozesílat jim budou e-maily a na pobočkách úřadů budou i reklamní stojany.

Události: Nová zelená úsporám (zdroj: ČT24)

Nová zelená úsporám i pro částečné renovace

Stát připravuje rovněž novou pomoc pro ty domácnosti, které chtějí snížit náklady na energie a zvýšit svou nezávislost. Program Nová zelená úsporám by měl od léta podporovat i částečné renovace budov. Ministerstvo chce tak podpořit i dílčí úpravy, které půjde stihnout do příští zimy. Třeba jen zateplení střechy nebo výměnu části oken, a to i svépomocí.

„Máme šikovné občany, kteří si spoustu věcí umí udělat sami, a my chceme i toho využít a proplatit třeba materiál,“ říká Hubáčková.

Resort na to chce získat miliardu z výnosů emisních povolenek a podpořit až patnáct tisíc úprav. Podle asociace Šance pro budovy je ale potřeba program ještě promyslet. „Aby nám zároveň nevytlačil prostředky z Nové zelené úsporám, které jsou alokované na ty komplexní renovace, které jsou daleko strategičtější,“ říká ředitelka asociace Šárka Tomanová.