Na výměnu starých neekologických topenišť zbývá málo času, na jaře budou opět kotlíkové dotace

Události: Čas na výměnu starého topeniště se krátí (zdroj: ČT24)

Kvalita ovzduší v Česku se zlepšuje. Loni byla jedna z nejlepších za poslední dekádu. Roli hrála i výměna starých topenišť v domácnostech. Od září už lidé nebudou moci používat nejméně ekologické kotle první a druhé třídy. Čas na pořízení nového vytápění se krátí a odborníci varují, že mnohé domácnosti nemusí výměnu stihnout.

Pořídit nové topeniště pomohly mnohým lidem takzvané kotlíkové dotace. K dispozici budou zase na jaře. Nově na ně ale budou mít nárok pouze domácnosti s nižšími příjmy, na výměnu starého topeniště však dostanou až 95procentní příspěvek. Ostatní budou moci využít program Nová zelená úsporám, který nabízí pokrýt už jen padesát procent nákladů.

Dříve bylo možné pořídit s dotací i nový uhelný kotel. To už od roku 2019 nejde. Nedávno Evropská komise zveřejnila návrh, podle kterého by navíc od roku 2027 neměly mít nárok na podporu žádné kotle na fosilní paliva, a to se týká také plynových. Na aktuálně platných dotačních programech to zatím nic nemění.

Kotlíkové dotace zájemci využili nejčastěji na pořízení tepelného čerpadla, ale neplatí to všude. Jasně vede tato technologie například ve středních Čechách, naopak v Moravskoslezském nebo Olomouckém kraji dávají přednost vytápění plynem. 

Času na výměnu mají někteří už málo

Staré neekologické kotle musí jejich majitelé letos v září odstavit, zákon to stanovil už před deseti lety a před časem je i topenáři museli stáhnout ze své nabídky.

To se týká podle aktuálního odhadu ministerstva životního prostředí majitelů ještě asi 200 tisíc topenišť. Moc času na výměnu jim už ale nezbývá.

„Pokud by se do konce srpna rozhodla i třeba jenom polovina lidí, tak na to už montážní firmy nebudou mít kapacity,“ varuje Jan Najser z Centra energetických a environmentálních technologií na Technické univerzitě Ostrava.

U výběru řešení záleží na typu, velikosti i stáří domu, konkrétně pak třeba na jeho tepelných ztrátách. Roli můžou hrát i aktuální ceny plynu a elektřiny.

„Když majitel nemovitosti nemá přípojku na plyn, tak má dvě možnosti: buď tepelné čerpadlo, nebo kotel na biomasu,“ popisuje Najser.

Pokud majitel starého kotle svoje zařízení nevymění, hrozí mu od září sankce. Pokuta může být podle Najsera až 50 tisíc korun.