Pád stropu ve škole v Horních Počernicích prověřuje policie

Události: Pád stropu v Horních Počernicích (zdroj: ČT24)

Základní škola v pražských Horních Počernicích, kde den před předáváním vysvědčení spadl během vyučování strop, nechala strhnout i další podhledy v patře. Podle statika hrozilo, že by se neštěstí mohlo opakovat. Prohlídky naznačují možné nekvalitní provedení stropů. Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu ohrožení z nedbalosti.

Kusy stropu dopadly na lavice během vyučování. Učitelka slyšela praskání a děti na poslední chvíli vyvedla. Ještě noc předtím ve třídě třeťáci spali. Podle názorů hned několika statiků byly stropní podhledy špatně upevněny. Zpevnit potřebuje i krov.

„Je to hodně řídce vyztužené. Kleštiny jsou v nedostatečném počtu a ještě tenké,“ popsal ředitel ZŠ Chvaly Martin Březina.

Zdeformované jsou i některé úchyty, které strop držely. Jestli to způsobilo pád stropu, ale není jisté. „V současné chvíli bylo zažádáno o provedení znaleckého zkoumání z oboru stavebnictví a stále probíhají výslechy svědků,“ sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Sama firma, která před čtyřiadvaceti lety budovu stavěla, ale se školou nekomunikuje. „Neozvali se, žádná komunikace není. Uvidíme, až skončí vyšetřování policie,“ podotkl starosta Horních Počernic Petr Měšťan (ODS). Radnice mezitím nechala prověřit statiku u ostatních škol. Ty jsou v pořádku.