Ve škole v Horních Počernicích spadl strop. Učitelka děti včas evakuovala

Události: V počernické škole se zřítil strop (zdroj: ČT24)

Ve škole v Horních Počernicích spadl strop ze sádrokartonu. Na místě zasahují hasiči. Všechny děti jsou mimo budovu, nikdo nebyl zraněn. Když slyšela učitelka praskání ze stropu, okamžitě vyhnala děti ze třídy. Pád stropu mohl způsobit fatální následky, uvedli hasiči na síti X.

Pražští hasiči vyjeli do Horních Počernic spolu se záchranáři. Díky pohotové reakci učitelky nebyl nikdo zraněn. Všech pětadvacet dětí se evakuovalo ještě před jejich příjezdem. „Zareagovala profesionálně, prostě zachránila všechny děti,“ řekl ředitel školy Martin Březina. „Paní učitelka – opravdu hrdinka. Zachovala se prostě báječně,“ poznamenal starosta Horních Počernic Petr Měšťan (ODS).

„Do péče záchranářů se ale dostal jeden dospělý a tři děti, důvodem byla stresová reakce na situaci,“ řekl mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Karel Kirs. „Pro děti byl preventivně povolán intervent,“ dodali hasiči.

Záchranáři podle mluvčího vyslali do Stoliňské ulice speciální velkokapacitní vůz Fénix a posádku záchranářů s lékařem a inspektora. „Dospělí i děti jsou mimo ohrožení života a bez fyzického poranění,“ doplnil Kirs.

„My jsme ještě doevakuovali další osoby, to bylo zhruba sto lidí z celé školy, a prověřili jsme prostor, jestli se tam ještě někdo nenachází. Naštěstí ne,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Poslední technické hodnocení budovy bylo pozitivní

Budova školy stojí čtyřiadvacet let a radnice neplánovala žádnou její rekonstrukci, podle starosty totiž nic nenasvědčovalo tomu, že by měla nějaké technické problémy.

Policie podle svého mluvčího Jana Rybanského okolnosti neštěstí vyšetřuje, je v kontaktu s vedením školy a čeká na vyjádření statika. Do školy zatím nikdo kromě policie nesmí.

Technickou stránkou škol se zabývá i Česká školní inspekce při svých kontrolách. Při té poslední v roce 2016 hodnotila tu v Horních Počernicích pozitivně. „Co se týče technického stavu, bezpečnosti, za tu je zodpovědný zřizovatel. My v tuhle chvíli nemáme bližší informace, jistě to bude předmětem nějakého dalšího zjišťování,“ řekla mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Podle ředitele školy děti o páteční rozdávání vysvědčení nepřijdou. Zavřené zůstane pouze třetí podlaží. V případě potřeby má škola k dispozici ještě další dvě budovy.