Ve Městě Albrechticích je nová zubní ordinace. O tom, kdo péči dostane, rozhodne los

Město Albrechtice má novou zubní ordinaci (zdroj: ČT)

Ve Městě Albrechticích začala v pondělí ráno registrace do nově otevřené zubní ordinace. Během dne se přihlásily více než dva tisíce lidí. Kdo se ale do péče nakonec dostane, rozhodne až los. Zubařů je v Moravskoslezském kraji dlouhodobě nedostatek, nejhorší situace je právě na Bruntálsku, ale také na Karvinsku.

Více než stovka lidí čekala před osmou hodinou ranní na zahájení registrace nové zubní ordinace v Městě Albrechticích. Vrchní sestra zubních ordinací Sdruženého zdravotnického zařízení (SZZ) v Krnově Radka Zámarská řekla, že za první půlhodinu přijali 450 žádostí, dalších 575 přišlo on-line.  

Kvůli velkému zájmu lidí se nakonec nemocnice rozhodla vybrat pacienty z předregistrací losem. „Chtěli jsme se vyhnout velkým frontám či předbíhání. Nebo aby tady někdo nocoval, aby byl první. Takže uděláme transparentní los, vylosujeme čísla, která dostane každý pacient. Prvních tisíc vezmeme do registrace,“ sdělil ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec.

Krnovská nemocnice chce otevřít víc zubních ambulancí

Jen v okrese Bruntál nemá podle Václavce svého zubaře až třicet tisíc lidí. Podle odhadů až polovina stomatologů v oblasti dosáhne důchodového věku během dalších deseti let.

Do nové ordinace se přišli předregistrovat lidé ze širokého okolí, kteří už delší dobu nemohou sehnat zubaře. 

Krnovská nemocnice už otevřela čtyři zubní ordinace, ta ve Městě Albrechticích je pátá. Tímto způsobem by mělo vzniknout ještě dalších pět ordinací. „Pořadí bude asi Bruntál, Vrbno, Jindřichov. Předpokládáme, že v první polovině příštího roku začnou všechny pracovat,“ řekl ředitel krnovské nemocnice. 

Příští týden začne registrace i v nové zubní ordinaci v Rýmařově. První pacienty by měly rýmařovská i albrechtická ordinace začít ošetřovat v první třetině příštího roku.

Fronty na zubaře nedávno zažily i Hustopeče na Břeclavsku. Lékař tam oznámil, že přijme až osm set nových pacientů. Odezva byla obrovská, ve frontě od rána čekaly stovky lidí. Ti, které zubař zaregistroval, ale dostanou termín vstupního vyšetření až v příštím roce.