Ve Fakultní nemocnici Ostrava končí tři přednostové. Šéf mluví o střetu zájmů, bývalý ředitel o mstě

Po auditu ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), který nechalo vypracovat nové vedení nemocnice, končí tři přednostové. Důvodem je údajný střet zájmů. O své funkce tak přišli šéf interní kliniky Arnošt Martínek a přednosta ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. Odejít by měla  také přednostka ústavu patologie Jana Dvořáčková. Podle bývalého ředitele FNO Svatopluka Němečka (ČSSD) jde „o osobní mstu“.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) pokládá výsledky auditu v ostravské fakultní nemocnici za zarážející. Při kontrolách nemocnic se tak podle něj budou prověřovat rovněž externí služby.

„Není možné akceptovat to, pokud stejné osoby působí jak v nemocnicích tak v soukromé společnosti, soukromé laboratoři,“ komentoval ministr výsledky prověrky ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Změny ve vedení FNO potvrdil její ředitel Evžen Machytka. Všichni odvolaní působí i na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

„Zjistili jsme, že osm zaměstnanců fakultní nemocnice působí současně v soukromém subjektu, v laboratoři, která byla významně preferována při odesílání diagnostických vzorků. Tři z těchto zaměstnanců současně působí ve vedoucích funkcích a z tohoto důvodu jsem se na základě výsledku auditů a po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví rozhodl pro jejich odvolání,“ uvedl Machytka.

Podle zjištění redaktora České televize Tomáše Indreie je Jana Dvořáčková na nemocenské. Zbavena funkce by tak měla být až po jejím ukončení. Audit i nadále pokračuje. „Vedení nemocnice nevyloučilo, že budou následovat další odvolání,“ dodal Tomáš Indrei. Výsledky šetření chce šéf FNO po jeho dokončení předat ministerstvu zdravotnictví.  

Bývalý ředitel: Je to chybně provedeno

Bývalý ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček považuje odvolání přednostů nemocnice za osobní mstu. Podle něj je navíc chybně provedeno.

Němeček, kterého v únoru odvolal nynější ministr zdravotnictví, k tomu řekl, že žádná nemocnice nemůže dělat všechno.

„Nemocnice není od toho, aby dělala úplně všechno, proto to posílají někam jinam. Nic je to nestojí, protože je to na úhradu pojišťovny,“ sdělil. Řada zdravotnických zařízení na Moravě podle něj posílala vzorky do CGB.

„Pražské nemocnice pro změnu posílají úplně stejné vyšetření do firmy Gennet, která spadá do svěřenského fondu (premiéra) Andreje Babiše a zatím jsem nezaznamenal, že by to někdo těmto nemocnicím vyčítal nebo zakazoval,“ řekl Němeček. Podle něj jde o osobní mstu lidí, kteří začali osobní válku právě v rámci Lékařské fakulty.

Machytka kritizuje využívání soukromé firmy CGB

Podle dostupných informací se nemocniční vzorky měly posílat do společnosti CGB, jejíž majitelkou je právě Dvořáčková, působil v ní i její manžel Dvořáček a Martínek jako místopředseda dozorčí rady. O napjatých vztazích mezi nemocnicí a fakultou se hovoří dlouho.

„Je známo, že na lékařské fakultě existuje celá řada vědeckých projektů, jejichž součástí je odesílání diagnostických vzorků do stejné laboratoře, vůči které jsou tito tři přednostové ve střetu zájmů. Je nanejvýš zajímavé, že všichni tři jsou vysoce postavení činovníci lékařské fakulty, takže se domnívám, že bohužel tam dochází ke stejnému problému,“ uvedl Machytka.

Personální změny ve FNO (zdroj: ČT24)

Podle něj do zmíněné firmy odcházela víc než půlka vzorků, jež z nemocnice směřovaly k externím subjektům. Celkem se údajně mělo jednat o objem vzorků za zhruba 40 milionů.

„V maximální možné míře chceme vybudovat vlastní zdroje. Pokud je nemáme nebo nebudeme mít, budeme preferovat státní subjekty. V případě, že budeme nuceni (vzorky) odesílat do soukromých subjektů, tak to podrobíme nějakému algoritmu, který bude naprosto transparentní,“ uvedl Machytka k opatřením, která nemocnice zavede po výsledcích auditu.

Kompletní bude audit koncem měsíce

Vedení nemocnice dnes prezentovalo jen některá zjištění, která podle Machytky audit přinesl. Podle něj audit upozornil i na problém při takzvaném vybírání zpětných bonusů, při němž zřejmě nemocnici vznikla škoda minimálně deset milionů korun.

„Jedná se v podstatě o jakousi množstevní slevu. Pokud nemocnice nakupuje některé léky ve velkém objemu, tak většina firem poskytuje jakousi slevu formou takzvaného zpětného bonusu. Pokud manažer tento zpětný bonus nevybírá, tak ochuzuje nemocnici o významný zdroj těchto finančních prostředků,“ uvedl Machytka.

K žádným dalším závěrům auditu se dnes nemocnice nevyjadřovala. Podle její mluvčí Nadi Chattové se nemocnice některým dalším zjištěním, které audit přinesl, chce ještě dále věnovat. „Podrobnější výsledky budou předloženy ministru zdravotnictví,“ dodala.

Spor o děkana Zonču

K odvolání některých přednostů potřeboval Machytka podpis děkana lékařské fakulty. Tím je podle rozhodnutí soudu před téměř dvěma lety odvolaný Pavel Zonča, který je nyní jedním ze dvou děkanů fakulty. Jak Martínek, tak Dvořáček však již ve čtvrtek uvedli, že s odvoláním nesouhlasí, tvrdí, že je nepravomocné. 

O osobě lékaře Zonči se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s výměnou vedení Fakultní nemocnice Ostrava. Po příchodu nynějšího ředitele Evžena Machytky se Zonča vrátil zpět na tamní chirurgickou kliniku, což vyvolalo nevoli u části zaměstnanců.

Spor o děkana (zdroj: ČT24)