V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

V Liberci začala rekonstrukce dopravního terminálu (zdroj: ČT24)

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.

Druhá etapa rekonstrukce terminálu začala v pondělí ve 4:00. „Pro cestující to znamená velké množství změn. Zastávky, které byly při první etapě přesunuty do Blažkovy ulice, se nyní vrátily zpět. Další zastávky jsou ale přesunuty na jiná místa, některé jsou úplně zrušené,“ uvedla redaktorka ČT Jana Šrámková. 

„Začala rekonstrukce pojízdných ploch terminálu MHD, ke které jsme přistoupili po patnácti letech. Nově osazujeme speciální asfaltovou směs, která snese větší zátěž tak, abychom těch rekonstrukcí dělali co nejméně,“ popsal dopravní ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Martin Hettner. Dodal, že už v pondělí začalo frézování vozovky. 

V pondělí byla v Liberci uzavřena jedna čtvrtina terminálu, konkrétně se jedná o stanoviště 5 a 6. „Linky z těchto stanovišť jsou přesunuty na další stanoviště. Zavedli jsme informátory, takže jsou tu tři zaměstnanci dopravního podniku, kteří radí cestujícím, odkud jim nově jedou linky,“ uvedl Hettner.

Dopravní podnik se snažil stanoviště linek přesunout tak, aby spoje terminálem zbytečně moc neprojížděly. „Rekonstrukce se provádí tak, abychom celkově zvýšili kapacitu odstavných míst a průjezdnost terminálu. Po už hotovém rozšíření jedné strany pracujeme na druhé polovině,“ řekl s tím, že kapacita odstavných míst se zvýší o sedm vozů. 

Podnik se snaží zmatek eliminovat

Vedoucí provozu DPMLJ Zdeněk Leszkoven upozornil, že práce znamenají omezení i pro řidiče autobusů. „Je to stísněný prostor, kde probíhá stavba, a je tu velký pohyb cestujících. Musejí tak dávat velký pozor na bezpečnost. Museli jsme pro ně hledat i náhradní řešení odstavných ploch pro bezpečnostní přestávky. Zablokovaný mají pro to jeden pruh na ulici Milady Horákové,“ vysvětlil. 

I přesto, že jsou v místě informátoři dopravního podniku, řada cestujících byla pracemi a změnami zaskočena. Vzhledem k tomu, že autobusy mnohdy zastavují na jiných stanovištích, musela řada cestujících na poslední chvíli dobíhat. 

„Cestující nejvíc trápí autobus směr Pavlovice, protože ten stojí úplně mimo, až na tramvajové zastávce. Jinak se ale lidé od půl páté, kdy začali hodně jezdit, docela ptají,“ řekla informátorka DPMLJ Jiřina Bumbová.

Mluvčí dopravního podniku Martina Poršová ujistila, že se dopravce snaží zmatek na terminálu eliminovat. „Jenže i v době klidu, kdy se tady nic nepřestavuje, se jedná o místo, kde je největší koncentrace chodců, cestujících a veřejné dopravy,“ sdělila. Podle ní kolem terminálu není dost prostoru, kam by mohla být doprava přesunuta.

Omezení na libereckém terminálu bude v této podobě pokračovat až do příštího pondělí. „To se rozjede další etapa, už třetí, a bohužel tato etapa bude komplikovaná tím, že do ní spadá i tramvajová výluka. Ta je nezbytně nutná, abychom mohli v okolí terminálu opravit ještě kolejiště a udělat poslední úpravy,“ doplnila mluvčí. 

Hlavní práce mají probíhat do 3. prosince. Poté zhruba do poloviny příštího roku už se má pracovat jenom na drobnějších úpravách, které by cestující příliš omezovat neměly. Poršová doplnila, že informátoři se budou v prostoru pohybovat tak dlouho, jak bude potřeba.