TÉMA

Dopravní společnost

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

Podmínky pro bývalé šéfy ostravského dopravního podniku platí, rozhodl soud

Bývalým vedoucím pracovníkům ostravského dopravního podniku potvrdil soud za machinace se zakázkami Evropské unie tříleté podmíněné tresty se zkušební dobou na pět let. Dřívější ředitel František Kořínek a jeho náměstek Radoslav Hanzelka musejí navíc shodně zaplatit peněžitý trest půl milionu korun. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud. Oba obžalovaní svou vinu odmítli a chtěli zproštění, žalobce naopak požadoval u obou uložení vyšších peněžitých trestů. Svým jednáním podle něj způsobili škodu 230 milionů korun.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 14:25|

Jihlava začala šetřit na MHD. Do ulic města se vracejí staré naftové autobusy

Do jihlavské MHD se vracejí staré naftové autobusy, jde o reakci na nárůst cen plynu a elektřiny. Pro jihlavský dopravní podnik je teď nafta nejlevnějším pohonem. Už letos muselo město pokrývat ztrátu šest milionů korun, příští rok by vysoké ceny energií mohly přinést propad v řádu až desítek milionů.
24. 9. 2022|

V Hradci i Pardubicích chystají změny v MHD. Důvodem je nedostatek řidičů

Dopravní podniky v Hradci Králové a Pardubicích chystají změny v provozu MHD, a to kvůli nedostatku řidičů. Už dříve docházelo ve městech v Česku k omezování linek, se začátkem školního roku se však většinou provoz vrátí do normálu. V Pardubicích se ale od 1. září chystají na další omezení autobusů či trolejbusů, v Hradci Králové zase zavedou dopravu v taktu.
16. 8. 2022|

Modernizovali vozový park, teď neví, zda budou mít na provoz. Náklady městských dopravců stouply o 1,5 miliardy

Rostoucí ceny energií a paliv dál prodražují dopravu v Česku. Náklady městských dopravních podniků kvůli tomu letos oproti loňsku vzrostou o zhruba 1,5 miliardy korun. Zvyšující se výdaje podniků budou zřejmě muset kompenzovat města, hrozí i zdražování jízdného, případně omezování provozu.
2. 8. 2022|

Piloti Ryanairu v Belgii stávkují, chtějí více peněz

Na osmdesát letů museli zrušit v Belgii kvůli stávce pilotů společnosti Ryanair. Zaměstnanci irských nízkonákladových aerolinek během víkendu stávkují poté, co zkrachovala jednání mezi odbory a vedením společnosti o zlepšení pracovních podmínek. Stávka zasáhla rušný víkendový provoz uprostřed turistické sezony.
24. 7. 2022|