V pelhřimovské nemocnici otevřeli ambulanci pro děti, které nemají stálého pediatra

Události v regionech: Ambulance pediatra v Pelhřimově (zdroj: ČT24)

V novém pavilonu pelhřimovské nemocnice Péče o rodinu začala fungovat nová ambulance praktického lékaře pro děti a dorost. Je určená prioritně pro rodiny, které stálého pediatra pro své děti nemají nebo ho dosud marně shánějí. Podle Svazu pediatrických lékařů nemá svého ošetřujícího lékaře každé dvanácté dítě nebo mladistvý v Česku. Novou pelhřimovskou ordinaci zřídil kraj Vysočina; kapacitu má mít až pro 1200 nových pacientů.

Pelhřimovský pavilon Péče o rodinu byl otevřený v minulém týdnu a v pondělí začal ordinovat i lékař pro děti a dorost. „Vyslyšeli jsme několik hlasů, které nás o to žádaly,“ sděluje ředitel Nemocnice Pelhřimov Jan Mlčák.

Zatím je zaplněná zhruba polovina kapacity. V ambulanci se budou střídat lékaři, kteří už slouží na pediatrii. Sehnat teď nové dětské lékaře se totiž nedaří ani přes dotace vypsané krajem.

Další takovou ambulanci otevře i v havlíčkobrodská nemocnice. „Dětská ambulance v Nemocnici Havlíčkův Brod bude otevřena druhého října, kapacitně se přizpůsobíme zájmu. Maminky se mohou registrovat od 18. září,“ říká mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.