V Olomouci začala stavba nové budovy pro studenty medicíny a zdravotnických oborů

V Olomouci začala stavba nové budovy pro výuku studentů Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého (UP). Náklady včetně vybavení nového zázemí pro studenty přesáhnou 640 milionů korun, dvě třetiny pokryje dotace ze státního rozpočtu. V moderním nepřehlédnutelném objektu v Hněvotínské ulici bude aula pro téměř čtyři sta lidí, prostory pro praktickou výuku budoucích lékařů a zdravotníků na nejmodernějších simulátorech a také menza s kapacitou dva tisíce strávníků denně. Budova by měla být hotová v roce 2026.

Děkan lékařské fakulty Milan Kolář poukázal při slavnostním zahájení stavby na to, že nové výukové prostory pro další rozvoj medicínského vzdělávání na fakultě jsou nezbytné. Po vybudování nové budovy budou podle něj prostorové požadavky fakulty zajištěny na dalších 20 až 30 let.

„Velká posluchárna s kapacitou bezmála čtyři sta lidí bude využita především pro studijní program všeobecné lékařství, kde počet studentů v prvním ročníku aktuálně přesahuje 270, ale současně i pro další studijní programy a společné akce jednotlivých ročníků,“ uvedl děkan. Simulační patro zase podle něj umožní rozšířit praktickou výuku na nejmodernějších simulátorech.

Vizualizace nové budovy Univerzity Palackého v Olomouci
Zdroj: Univerzita Palackého Olomouc

Podle děkana Fakulty zdravotnických věd UP Jiřího Vévody nové prostory zatraktivní studium a vytvoří podmínky pro kvalitnější a úspěšnější vzdělávání ve studijních programech, jako je všeobecné ošetřovatelství, porodní asistence či zdravotnické záchranářství. „Nové prostory nám umožní soustředit veškerou simulační technologii na jednom místě a optimalizovat náklady,“ uvedl.

Budova vzniká v bývalém vojenském areálu

Za podobou nové univerzitní budovy stojí brněnský Ateliér Velehradský. Novostavba vyrůstá v někdejším vojenském areálu při Hněvotínské ulici a zaujme neobvyklým tvarem i pláštěm z trojúhelníkových skleněných a plechových červených panelů.

Objekt bude mít také zelenou střechu. Moderní čtyřpodlažní objekt je řešen jako pětitrakt s učebnami po obvodu a hygienickými a komunikačními jádry ve středové části. Novou budovu by studenti UP měli po jejím dovybavení začít využívat od začátku akademického roku 2026/2027.

Lékařská fakulta a Fakulta zdravotnických věd UP sídlí v budově Teoretických ústavů, které byly v areálu Fakultní nemocnice Olomouc vybudovány v letech 1955 až 1960. Na historický objekt navázala moderní dostavba s učebnami a laboratořemi dokončená v roce 2013.