V geneticky cenném chovu na Třebíčsku je ptačí chřipka, veterináři utratí třináct tisíc nosnic

Na Třebíčsku se potvrdila ptačí chřipka i v druhém chovu s třinácti tisíci slepicemi ve Vanči. I tento chov s geneticky cennými kusy bude zlikvidován, řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Ve Vanči, části obce Pyšel, bylo 15. února kvůli stejné nákaze utraceno jedenáct a půl tisíce slepic v první hale a o den později 44 tisíc slepic v Častoticích. Hospodářství na obou místech patří společnosti Líheň Studenec. Ta je podle SVS na vysoké úrovni, obdobný chov v jiných evropských zemích není. Drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe.

Před dvěma týdny uplatnila SVS na jednu ze dvou hal ve Vanči výjimku kvůli vysoké hodnotě chovu. „Přes veškerou snahu o zachování tohoto cenného chovu bohužel nyní vyšetření potvrdilo, že nákaza pronikla i do haly s genetickým zdrojem, takže bude nutné přistoupit k utrácení,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Z patnácti vyšetřovaných vzorků uhynulých kusů z této haly se nákaza potvrdila u dvanácti.

Ve Vanči virus podle veterinářů zasáhl šlechtitelský, prarodičovský a rodičovský chov slepic nosného typu. Z celkových třinácti tisíc slepic patří do genetických zdrojů 2500 kusů. Hodnota této drůbeže je až desetkrát vyšší než u běžných užitkových slepic v chovech s produkcí konzumních vajec. Tomu bude podle veterinární správy odpovídat odškodné za jeho likvidaci.

„Pro letošek máme pro tyto účely na odškodnění chovatelů připravených 240 milionů korun, v případě zhoršení epidemie bychom požádali o navýšení rozpočtu,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v tiskové zprávě.

Ptačí chřipka se letos v Česku vyskytla v pěti velkochovech, tři jsou na Třebíčsku. Ve Valdíkově na Třebíčsku kvůli tomu bylo utraceno padesát tisíc kachen na výkrm, které patřily společnosti AGRO-V.

Před Valdíkovem byla dvě ohniska v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo začátkem tohoto měsíce usmrceno dvacet tisíc kusů drůbeže a v Kosoříně 73 tisíc slepic a kohoutů.

V malých chovech veterináři tento rok zjistili 21 ohnisek nákazy, kromě toho se ptačí chřipka letos potvrdila v šesti případech u volně žijících ptáků.