TÉMA

Třebíčsko

V cenném chovu na Třebíčsku usmrtili kvůli ptačí chřipce třináct tisíc slepic

Ve Vanči na Třebíčsku usmrtili kvůli ptačí chřipce třináct tisíc slepic ve šlechtitelsky cenném chovu firmy Líheň Studenec. V sousední hale, která také patří společnosti Líheň Studenec, už bylo v polovině února vybito 11,5 tisíce slepic. U druhé haly, jež v té době nebyla nákazou zasažena, uplatnila Státní veterinární správa (SVS) výjimku kvůli vysoké hodnotě chovu. Ptačí chřipka se tam ale potvrdila při opakovaném vyšetřování vzorků.
28. 2. 2024|

V geneticky cenném chovu na Třebíčsku je ptačí chřipka, veterináři utratí třináct tisíc nosnic

Na Třebíčsku se potvrdila ptačí chřipka i v druhém chovu s třinácti tisíci slepicemi ve Vanči. I tento chov s geneticky cennými kusy bude zlikvidován, řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Ve Vanči, části obce Pyšel, bylo 15. února kvůli stejné nákaze utraceno jedenáct a půl tisíce slepic v první hale a o den později 44 tisíc slepic v Častoticích. Hospodářství na obou místech patří společnosti Líheň Studenec. Ta je podle SVS na vysoké úrovni, obdobný chov v jiných evropských zemích není. Drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:44|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

Lidé z Jemnice chtěli referendum o masokombinátu, zastupitelé jsou proti. Spor bude řešit soud

Referendum o výstavbě velkovýkrmny drůbeže a masokombinátu v Jemnici na Třebíčsku nebude. Hlasování si přitom přálo přes tisíc obyvatel čtyřtisícového městečka. Zastupitelé ale navržené otázky považují za nepřípustné. Celou věc bude řešit soud.
29. 4. 2022|

Lesy na Vysočině ohrožuje další škůdce. Šíří se tam bekyně velkohlavá, napadá hlavně duby

Na Třebíčsku, kde v posledních letech ničí smrkové lesy kůrovcová kalamita, se místy objevil další škůdce, jenž napadá listnaté stromy. Jde o bekyni velkohlavou. Přemnožená je na sousední jižní Moravě, její housenky ožírají listí nejčastěji u dubů. Na Třebíčsku se loni bekyně objevila v údolí řeky Jihlavy, v okolí Mohelna a Lhánic. Vyplývá to z informací, které ČTK dostala od podniku Lesy ČR a od úřadu v Náměšti nad Oslavou.
20. 2. 2020|

V Česku roste počet zabitých ptáků. Traviči útočí i na kriticky ohroženého orla mořského

Zabitých ptáků v Česku přibývá, od začátku roku do konce dubna evidují ornitologové už 45 případů. Za celý loňský rok jich přitom napočítali 54. Jedná se hlavně o dravce včetně kriticky ohroženého orla mořského. Jak upozorňuje Česká společnost ornitologická, pytláci nejčastěji ptáky tráví pomocí nástrah s jedem karbofuranem, třebaže je v Česku i v Evropské unii už déle než 10 let zakázaný.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 21:06|