V cenném chovu na Třebíčsku usmrtili kvůli ptačí chřipce třináct tisíc slepic

Ve Vanči na Třebíčsku usmrtili kvůli ptačí chřipce třináct tisíc slepic ve šlechtitelsky cenném chovu firmy Líheň Studenec. V sousední hale, která také patří společnosti Líheň Studenec, už bylo v polovině února vybito 11,5 tisíce slepic. U druhé haly, jež v té době nebyla nákazou zasažena, uplatnila Státní veterinární správa (SVS) výjimku kvůli vysoké hodnotě chovu. Ptačí chřipka se tam ale potvrdila při opakovaném vyšetřování vzorků.

Drůbež ve Vanči byla usmrcovaná v kontejnerech oxidem uhličitým, mrtvé kusy byly odváženy do asanačního podniku Žichlínek. „Budeme slepice a vajíčka přendávat do popelnic, popelnice budeme vysypávat do kontejnerů,“ popsala ráno postup mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Utrácení skončilo okolo půl jedné odpoledne.

Ve farmě Líheň Studenec postihla ptačí chřipka tento měsíc rovněž chov v Častoticích na Třebíčsku, kde 16. února utratili přes čtyřicet tisíc slepic.

Šlechtitelský a rozmnožovací chov podniku Líheň Studenec je podle Státní veterinární správy na vysoké úrovni, obdobný v jiných evropských zemích není. Drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe.

Jedinečný genetický materiál

Jednatel firmy Pavel Dobrovolný řekl, že v Evropě jsou i jiné společnosti, které se zabývají genetikou. „Takže jsou tady jiné genetické materiály. Ale takový, který chováme my, je originální a v tomto ohledu obdobu skutečně nemá,“ poznamenal. Dodal, že podnik chov buduje celých šestadvacet let své existence. Nosnice z Líhně Studenec jsou šlechtěné pro menší chovy.

Hodnota drůbeže, která patří do genetických zdrojů, je podle SVS až desetkrát vyšší než u běžných užitkových slepic v chovech s produkcí konzumních vajec. Tomu bude podle veterinární správy odpovídat odškodné za jeho likvidaci.

Podle jednatele není dost dobře možné spočítat celý důsledek takového zásahu do fungování firmy – i kvůli tomu, že nebude schopná dostát svým závazkům. „Máme naše odběratele naučené, že plníme přesně dodávky,“ řekl.

Letos se ptačí chřipka vyskytla už v pěti velkochovech

Vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N1 se letos v Česku vyskytla v pěti velkochovech, tři jsou na Třebíčsku. Ve Valdíkově kvůli tomu kromě slepic utratili padesát tisíc kachen na výkrm, patřily společnosti AGRO-V. Firma Líheň Studenec přijde kvůli nákaze zhruba o téměř sedmdesát tisíc kusů drůbeže.

Před Valdíkovem byla dvě ohniska v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo začátkem tohoto měsíce usmrceno dvacet tisíc kusů drůbeže a v Kosoříně přes sedmdesát tisíc slepic a kohoutů.

V malých chovech veterináři tento rok zjistili jednadvacet ohnisek nákazy, kromě toho se ptačí chřipka letos potvrdila v šesti případech u volně žijících ptáků.