V dotační kauze termálních lázní v Chrastavě soud uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných

Krajský soud v Liberci uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných včetně bývalého europoslance Roberta Duška (Socdem) v dotační kauze, která je spjatá s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukcí Liberecké výšiny. Na dotacích tyto tři stavby získaly před více než deseti lety bezmála dvě stě milionů korun, podle obžaloby protiprávně. Duškovi soud uložil za přijetí úplatku pětileté vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Nepodmíněné tresty dostali i další čtyři obžalovaní, ostatní podmíněné, někteří v kombinaci s peněžitými tresty.

Někteří obžalovaní mají navíc státu uhradit náhradu škody v součtu kolem 74 milionů korun s úrokem, se zbytkem nároků soud odkázal stát na řízení ve věcech majetkoprávních. Verdikt není pravomocný. Až na jednoho sice obžalovaní na vyhlášení rozsudku nepřišli, prostřednictvím svých obhájců se ale odvolali.

„Rozsudek zní stejně jako obžaloba, proto je podáno odvolání,“ řekl u soudu jeden z obhájců. Vinu od počátku obžalovaní popírají. Podle obžaloby se dopustili sedmi trestných skutků, nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Některým hrozilo až dvanáct let vězení. Mírnější tresty předseda senátu Richard Skýba zdůvodnil i dlouhou dobou, která uplynula od této trestné činnosti. V případu byl původně obžalovaný i bývalý náměstek primátora Liberce za Socdem Ivo Palouš, který ale před dvěma lety zemřel.

Věc se týká evropských projektů z let 2008 až 2012, jejichž spojovacím článkem jsou společnosti skupiny Imstav a jejich majitel Jan Imlauf. Tomu soud uložil nejpřísnější trest, šest let vězení. Podle předsedy senátu šlo o organizovanou skupinu. „Rozdělili si úkoly tak, aby získali dotace na podniky, které fakticky samy fungovaly. A dotace pak získali i za pomoci politických představitelů, což byl Robert Dušek a Martin Sepp,“ řekl Skýba po vyhlášení rozsudku novinářům. 

Dušek byl v té době europoslancem a spolu s tehdejším náměstkem libereckého hejtmana Martinem Seppem (Socdem) podle obžaloby dostali od Imlaufa úplatek dvanáct milionů korun za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to u soudu opakovaně popřeli a uvedli, že s Imlaufem měli špatné vztahy.