V Děčíně se rozpadla koalice ANO s SPD. Novou radu povede starý primátor

Děčínští zastupitelé po několikahodinovém jednání zvolili šest nových členů vedení města. Primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO). Nová reprezentace ve složení ANO, Volba pro Děčín a hnutí Náš Děčín má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 18 hlasů.

Na postu neuvolněného náměstka zůstal Václav Němeček (ANO), odvolání už dřív ustál i radní Jan Palička (ANO), doplnili je uvolněná náměstkyně pro sociální problematiku a životní prostředí Anna Lehká (Volba pro Děčín), uvolněný náměstek pro rozvoj města a IT Ondřej Smíšek (Náš Děčín) a uvolněný náměstek pro školství a kulturu a sport Martin Pošta (Volba pro Děčín). Na pozice radních byli zvoleni Jitka Flachsová (ANO), Radek Kudrnáč (ANO) a Jakub Houška (Náš Děčín). Jaroslav Foldyna (SPD), jenž během minulého jednání odvolání ustál, na post náměstka primátora ve středu rezignoval.

Někteří zastupitelé kritizovali, že funkce náměstka pro školství a kulturu je oproti minulému období uvolněná. Zastupitel Martin Kubš (ANO) řekl, že se mu zdá, že jde o trafiku, přestože má za to, že svou funkci Pošta zvládal dobře už v předchozím období. Primátor řekl, že návrh na uvolněnou funkci vzešel také z jeho strany. Pošta vykonává vedoucího kina, v minulém volebním období bylo většinu času kvůli pandemii uzavřeno. Nyní by se musel své práci věnovat víc, proto bude funkci vykonávat uvolněně, aby se mohl naplno věnovat městu, vysvětlil primátor.

„Město bylo destabilizováno natolik, že bylo potřeba přistoupit k radikálnímu kroku a subjekty, které byly úspěšné ve volbách, se dohodly, že uzavřou memorandum o společném vedení statutárního města Děčín,“ řekl Anděl. Nejde podle něj o koalici jako takovou, protože nechce „vykopávat příkopy mezi koalicí a opozicí.“ To však tvrdil i při sestavování koalice s SPD, kdy spolupráce s opozicí nefungovala. Na dotaz ČTK Anděl, řekl, že součástí memoranda je i „mechanismus, jak do jisté míry řešit případné sporné situace“.

Rozkol koalice způsobil někdejší náměstek primátora Jan Skalický (dříve za ANO), jenž byl odvolán na návrh Anděla. O zvolení Skalického vedli zastupitelé na schůzích opakovaně dlouhé diskuse. Dlouholetý lobbista za stavbu jezu na Labi měl trvalé bydliště v Děčíně od začátku loňského srpna, komunální volby byly v září. Skupina navrhovatelů kvůli tomu dala návrh na neplatnost voleb, podle nich si Skalický změnil bydliště kvůli volbám. Soud návrh zamítl, v odůvodnění sdělil, že Skalického k Děčínu vážou pracovní a zájmové vazby, které jsou spojené i s faktickým pobytem ve městě. Pro jeho odvolání hlasovali i zástupci původní koalice. Odvolání dalších radních také podpořili i někteří zástupci ANO a SPD, hlasovalo se ale tajně.

Loňské volby v Děčíně vyhrálo hnutí ANO s 11 mandáty, koalici složilo s SPD, které získalo pět křesel. Volba pro Děčín má pět mandátů, Náš Děčín tři. V zastupitelstvu je ještě se dvěma mandáty ODS a s jedním křeslem Piráti. V minulém volebním období se v Děčíně také rozpadlo vedení. ANO, ČSSD a Náš Děčín nahradili zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS, Změny pro Děčín a Volby pro Děčín.

Od loňských voleb se v Česku ze statutárních měst zatím rozpadly koalice v Ostravě a Hradci Králové.