Děčínští zastupitelé včetně koaličních odvolali náměstka Skalického z ANO

Zastupitelé v Děčíně ve čtvrtek po dvouhodinové debatě odvolali prvního náměstka primátora Jana Skalického (ANO). Koaliční i opoziční politici mu vyčetli chaos v jeho práci po volbách. Pro odvolání dlouholetého lobbisty za stavbu jezu na Labi, který měl ve své gesci například rozvoj města, hlasovalo 21 zastupitelů včetně primátora Jiřího Anděla (ANO), proti byli dva, čtyři zastupitelé se zdrželi. V následujících dnech se bude jednat o tom, kdo Skalického ve funkci nahradí.

Odvolání navrhl radní Václav Němeček (ANO). Opoziční zastupitel Petr Zdobinský (Piráti) vyčetl Skalickému podle něj naprosto nepřístojné arogantní chování, nepřipravenost na jednání zastupitelstva.

„Myslím, že funkci prvního náměstka by měl zastávat člověk, který bude pracovat pro Děčín, bude znát Děčín, pracovat pro něj s plným nasazením,“ uvedl Zdobinský. Skalický podle něj představuje chaos, který není pro město prospěšný.

Proti odvolání byli dva zastupitelé včetně Skalického

Skalický se hájil tím, že působí v Děčíně dlouho a mnoho věcí se mu podařilo. Následovala dvouhodinová výměna názorů o tom, komu se co povedlo a nepovedlo. Proti odvolání byl Skalický a Miroslav Šefara (SPD). „Další spolupráci s panem Skalickým si umím představit jen obtížně,“ řekl primátor před hlasováním. Náměstek prý ztratil jeho důvěru.

Skalický měl trvalé bydliště v Děčíně od začátku loňského srpna, komunální volby byly v září. Skupina navrhovatelů kvůli tomu dala návrh na neplatnost voleb, podle nich si Skalický změnil bydliště kvůli volbám. Soud návrh zamítl, v odůvodnění sdělil, že Skalického k Děčínu vážou pracovní a zájmové vazby, které jsou spojené i s faktickým pobytem ve městě.