Ústecký kraj poslal na Ukrajinu sedm sanitek. Jsou plné léků, spacáků či nosítek

Z České Kamenice na Děčínsku v pátek vyjelo sedm sanitek naložených humanitární pomocí. Cílem cesty jsou nemocnice na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Vozy naložené humanitární pomocí daroval Ústecký kraj, jde o sanitky, které sloužily jako záložní vozidla. Sasko nakoupilo do sanitek léky, o které měly nemocnice zájem.

Představitelé Ústeckého kraje se při domlouvání daru videokonferencí spojili s oblastní radou Zakarpatské oblasti. „Spolu s Volodymyrem Čubirkem, předsedou Zakarpatské oblastní rady, jsme sestavili soupis nemocnic v Zakarpatí, kde jsou momentálně sanitky nejpotřebnější, a z nich jsme vytipovali sedm opravdu nejvíce potřebných případů, kde se jedná buď o chudší, nebo lidnatější oblasti, proto je pro ně sanitka prioritou,“ řekl radní Tomáš Rieger (ODS).

Jednu sanitku Ústecký kraj vyčlenil i do Volyňské oblasti, kde žije početná komunita volyňských Čechů.

Konkrétní název nemocnice je na každé sanitce nalepen na zadních dveřích. Pomoc tak neputuje přímo do frontové oblasti, ale do míst, které průběžně přijímají vnitřně přesídlené uprchlíky a léčí ukrajinské vojáky z fronty.

Vyřazené, ale plně funkční

Vozy ještě v pátek dorazí do Jihlavy, kde je Ústecký kraj předá Dobročinnému fondu ViZa, který zprostředkuje doručení daru nemocnicím v Zakarpatské oblasti. „Není možné je odvézt napřímo, využili jsme proto kontaktu dobročinného fondu. Příprava celé akce trvala asi dva měsíce,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO).

Sanitky doposud sloužily jako záložní vozy krajské záchranné služby. „Díky pravidelné obměně vozového parku jsme mohli těchto sedm vozidel vyřadit. Mají STK kontrolu, jsou plně funkční,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Záchranáři nedávno převzali deset nových sanitek, celkem jich mají zhruba 120.

Kraj vybavil sanitky zdravotnickým materiálem ze skladu humanitární pomoci v České Kamenici podle požadavků nemocnice. Mezi věcmi jsou elektrocentrály, spacáky, ochranné pomůcky, respirátory, polní lehátka. Standardním vybavením jsou transportní nosítka. Vybavení je zhruba za 1,2 milionu korun. Saská strana darovala léky v hodnotě zhruba čtvrt milionu korun.

Sanitku věnovala loni v květnu ukrajinským záchranářům městská nemocnice v Kadani na Chomutovsku. Vůz zamířil na východ Ukrajiny, do Luhanské oblasti.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února 2022. V březnu začalo v Ústí nad Labem fungovat krajské centrum pomoci Ukrajině, přišlo si tam požádat o dočasnou ochranu 22 570 uprchlíků. Jeho provoz skončil letos v březnu. Do budoucna by chtěl kraj podle hejtmana pomáhat s vybavením rehabilitačního centra, které by mohlo vzniknout na Ukrajině.