Ukrajinka zachraňuje zaniklou trutnovskou tržnici

Žena z Ukrajiny se snaží zachránit trutnovskou tržnici (zdroj: ČT24)

Ukrajinka Marta Jónová se rozhodla, že v centru Trutnova vzkřísí zaniklou tržnici. Bývalý provozovatel tržnice nechtěl prodejcům pronajímat stánky, a tak tržiště lidé přestali navštěvovat. Žena teď začala se čtyřmi stánky. Zákazníci se zatím sice nehrnou, nová provozovatelka ale věří, že na tržnici bude časem opět živo.

Nová provozovatelka má zatím na tržnici čtyři stánky, ve kterých prodejci nabízejí ovoce, zeleninu, pečivo nebo šperky. „Já jsem měla jak zdravou, tak i sportovní výživu, v pasáži jsem měla zeleninu. Když jsem pořád chodila z jednoho krámku do druhého, tak jsem si všimla, že ta tržnice je strašně mrtvá,“ sdělila.

V devadesátých letech, když se Marta Jónová do města přestěhovala, byla tržnice centrem obchodu. Za poslední desetiletí ale neprosperovala, nakonec tam prodával jen jeden trhovec. „Když jsme otevřeli dveře, tak jsem se zhrozila, protože tam bylo všechno oloupané normálně na cihlu,“ popsala.

Teď s pomocí svých přátel tržnici pomalu opravuje a zve do ní trhovce s jejich produkty. Mezi nimi je například Hana Fišerová s ručně vyráběnými šperky. „Uděláme si tady nějaké tepelné čerpadlo na vzduch. Chtěla bych tady šít i prodávat,“ prozradila.

Budoucnost tržnice je stále nejistá, provozovatelka se musí snažit

Zájem místních zatím příliš velký není, několik lidí si sem ale už zvyklo chodit pravidelně, například každý pátek pro čerstvé pečivo. Na oživení místa má nová provozovatelka tržnice dva roky. Poté jí buď trutnovská radnice smlouvu obnoví, případně na místě zkusí jiný projekt.

„Tento prostor se nabízí na nějakou klidovou zónu. Majitelé sousedních pozemků se už s námi v minulosti bavili i o možnosti nějakého bytového domu,“ řekl místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti).

Provozovatelka doufá, že se jí místo nakonec podaří oživit. Do letošní zimy chce Jónová na tržnici postavit ještě stánky s masem, sýry nebo rychlým občerstvením.