U Tisové hoří skládka pražců, zásah hasičů potrvá dlouho

V areálu bývalého dolu Silvestr – Přátelství poblíž Elektrárny Tisová (ETI) na Sokolovsku hoří skládka pražců. Velitel zásahu vyhlásil zvláštní stupeň požárního poplachu. Hasiči si vyžádali posilové jednotky z Plzeňského a Ústeckého kraje, informoval v pátek před 23:00 mluvčí hasičů v Karlovarském kraji Martin Kasal.

Hasiči už dříve vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Podle Kasala bude zásah trvat delší dobu. Obyvatelům v okolí doporučuje nevětrat. Požár a hustý kouř je viditelný z velké dálky.

„Hasiči se primárně zaměřují na ochranu okolí a zabránění šíření požáru. S ohledem na rozsah je velmi pravděpodobné, že se bude jednat o dlouhodobý zásah,“ uvedl Kasal.

„Informováni jsou starostové okolních obcí. Doporučujeme v okolí nevětrat. Na místo jede chemická laboratoř na měření zplodin ve vzduchu. Na místě je 16 jednotek hasičů s 29 kusy zásahové techniky,“ doplnil mluvčí hasičů.

Zvláštní stupeň poplachu je vyhlašován, když událost ohrožuje velký počet lidí či velké území a je potřeba koordinovat složky hasičů z více krajů. Po vyhlášení tohoto stupně poplachu operační a informační středisko kraje povolává a nasazuje síly a prostředky z regionu, koordinuje pomoc se sousedními kraji a informuje o vyhlášení zvláštního stupně poplachu generální ředitelství hasičů.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná, která elektrárnu v roce 2016 koupila od ČEZ. Skládka pražců leží sice na pozemcích Sokolovské uhelné, ale je pronajata soukromé firmě Waste Solutions, informovala mluvčí Sokolovské uhelné Jana Pavlíková. Sokolovská uhelná ale poskytuje součinnost při likvidaci požáru.