U Brna začala stavba sanatoria za tři čtvrtě miliardy, má poskytnout péči po úrazech či mozkových příhodách

Události v regionech: U Brna začala stavba sanatoria (zdroj: ČT24)

Začala stavba Sanatoria Pálava u Pasohlávek na Brněnsku. Rehabilitační ústav vyjde na 784 milionů korun. Jihomoravský kraj na výstavbu obdržel dotaci, pokryje víc než třetinu nákladů. Zvažuje i čerpání úvěru až do výše 550 milionů. Projekt má zajistit chybějící péči o pacienty třeba po cévních mozkových příhodách nebo těžkých úrazech.

Na místě už začalo převážení přebytečné zeminy traktorbagrem. Nebo rovnání terénu vibračním válcem. Práce na pozemku za aquaparkem u Pasohlávek na Brněnsku po dlouhých sedmnácti letech od vzniku myšlenky odstartovaly. Dosud tu půda ležela ladem.

„V následujících dnech a týdnech nás čekají zejména hrubé zemní práce a budeme se soustředit na založení objektu,“ nastiňuje další postup projektový manažer společnosti VCES Jiří Klemeš. Stavbaři teď také provádějí sondy až zhruba do hloubky pěti metrů. Je to kvůli případné přítomnosti podzemní vody.

Sanatorium po dokončení nabídne 210 lůžek. „Jsou lidé, pro které není péče dostačující. Na jižní Moravě jsme žádné takové centrum dosud neměli,“ říká náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Se zajištěním personálu pro sanatorium pomůže nový kurz neurorehabilitace, který zahajuje výuku na brněnské Masarykově univerzitě na konci ledna. Dosud se do něj přihlásilo jedenáct zájemců, kapacita je více než dvojnásobná.

Hned vedle sanatoria má vzniknout druhý velký komplex – čínské lázně společnosti RiseSun. Podle prezidenta Petra Pavla firma uvažuje o prodeji pozemků švýcarským fondům. To její zástupce ve vyjádření pro Českou televizi vyvrátil.

„Objevilo se mnoho fám a zpráv o tom, že prodáváme pozemek pro projekt lázní. Chceme ujistit, že se tak nestalo. Pozemky jsme neprodali a nemůžeme je prodat kvůli dohodě s Jihomoravským krajem,“ uvedl generální ředitel RiseSun Healthcare & Tourism CZ Edward Jie Xu.

„Snažíme se být informovaní, jestli ty pozemky nebo tu společnost mají zájem prodávat, abychom na to případně byli schopní zareagovat,“ doplňuje jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Čínské lázně mají stanovený termín dokončení za čtyři roky. To už bude sanatorium zřejmě v provozu. Práce mají dělníci dokončit příští rok na podzim.