Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby Sanatoria Pálava bez ohledu na dotaci

Jihomoravský kraj chce stavět sanatorium v Pasohlávkách (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby léčebně-rehabilitačního ústavu Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku. Projekt za tři čtvrtě miliardy korun vznikne navzdory tomu, že kraj stále nemá potvrzení o přidělení dotace. Rozhodli o tom zastupitelé.

Loni v prosinci zastupitelé souhlasili s pokračováním záměru za podmínky vydání rozhodnutí o přiznání finanční podpory na jeho výstavbu ze zdrojů EU a státního rozpočtu. „Abychom stavbu do konce roku 2025 stihli, musíme podepsat smlouvu se zhotovitelem v podstatě ihned. Zatím ale nemáme rozhodnutí o poskytnutí dotace. Máme ale vybraného dodavatele, kterého i v rozkladu potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Firma podle něj také sdělila, že je schopna dobu výstavby zkrátit a zahájení zkušebního provozu v prosinci 2025 stíhá.

Hejtman počítá, že cena bude nižší

Celková cena má být o dvě stě milionů nižší, než jaký byl předpoklad. Kraj počítá s náklady téměř osm set milionů korun, které ve čtvrtek schválil hradit z úvěru a vlastních prostředků.

„Můžeme čerpat úvěr až do výše pěti set padesáti milionů korun, který jsme sjednali za velmi dobrých podmínek. Možná jej ale vůbec nebudeme potřebovat. Uvidíme i podle přidělené dotace ve výši přibližně dvou set osmdesáti milionů korun z Národního plánu obnovy. Já osobně potvrzení dotace považuji za formalitu,“ doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Odborný léčebný ústav nabídne 210 lůžek. Cílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo společně s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů. Vznik sanatoria je zásadní pro všechny potřebné pacienty, kterým by mělo pomoci v co nejkratším termínu zlepšit zdravotní stav a zajistit co nejrychlejší návrat do běžného života.

S nalezením personálu do připravovaného Sanatoria Pálava by mohl pomoci nový certifikovaný kurz interdisciplinární terapie v neurorehabilitaci Masarykovy univerzity. Právě někteří jeho absolventi by tam mohli pracovat. Otevírá se už příští rok a jeho kapacita je pětadvacet lidí. Jihomoravský kraj poskytl na jeho přípravu Masarykově univerzitě dva miliony korun.

Opozičnímu zastupiteli chybí informace

Proti projektu jako jediný hlasoval opoziční zastupitel Petr Kunc a zdržel se Jan Vitula, oba z uskupení Spolu pro Moravu. „Chybí mi jakékoliv informace ohledně nákladu na provoz, předpoklad spotřeby energií, platových nákladů a podobně. K dispozici máme jednu vágní větu, že po třech letech provozu bude sanatorium generovat zisk pětadvacet milionů korun ročně, ale není to ničím podložené,“ vysvětlil Kunc.

Podle Jana Zámečníka částka vychází z aktualizované studie, která je ale obchodním tajemstvím krajské akciové společnosti Thermal Pasohlávky, jejímž úkolem je rozvoj lázeňské zóny v Pasohlávkách. Vedení kraje navíc neočekává, že zdravotnické zařízení bude výrazně ziskové a nebuduje jej s tímto úmyslem. Důležité je, aby provoz nebyl ztrátový, míní hejtman Grolich.

Kunc také nesouhlasí se zvolenou lokalitou. „Sanatorium mělo být součástí masivní výstavby čínského investora. Čína ale nezačíná stavět a vypadá to, že ani nezačne. Je tedy žádoucí sanatorium stavět v polích v Pasohlávkách?“ řekl. Podle hejtmana není důležité, kdo a případně kdy lázně plánované čínskou společností RiseSun postaví, ale to, že s tímto projektem počítá územní plán.