Trest 28 let vězení vyměřil soud muži, který zavraždil svého známého a dříve se ještě pokusil zabít taxikáře

Pardubický soud potrestal 28 lety vězení mladíka, který loni v březnu u Chotěboře na Havlíčkobrodsku zavraždil muže. Předtím se v listopadu 2021 ještě jako mladistvý pokusil u Rozsochatce na Havlíčkobrodsku zabít taxikáře. Musí také absolvovat ochranné psychiatrické léčení v ambulantní formě a nahradit škodu a nemajetkovou újmu řidiči taxíku a příbuzným mrtvého. Státní zástupkyně pro Jiřího Baloga navrhovala výjimečný trest třicet let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Balog podle spisu 5. listopadu 2021 nastoupil v Havlíčkově Brodě do taxíku a ze zadního sedadla za jízdy bodl řidiče do krku nožem, který si vezl v batohu. Když se napadenému podařilo vůz zastavit, pokračoval Balog útokem na břicho.

Taxikář se bránil, vytrhl mu nůž, přičemž se pořezal, Balog ho pak ze sedadla spolujezdce napadal pěstmi. Napadenému muži se podařilo otevřít dveře a utéct, i když ho útočník ještě několik set metrů pronásledoval.

Řidič utrpěl dvě menší poranění na krku, oděrky na horní části hrudníku a na břiše, řezné rány na ruce a prstech. Musel být ošetřen v nemocnici a nezemřel jen díky aktivní obraně. Balog se po činu vrátil k autu, a i když neměl řidičský průkaz a byl pod vlivem alkoholu a marihuany, projel Chotěboří a u blízké Nové Vsi havaroval. Vůz nechal na místě, vzal z něj řidičův mobil, klíče, sluchátka, cigarety, peněženku, platební karty a doklady.

Útok na taxikáře nejdřív policie řešila jako loupež s těžkou újmou na zdraví, teprve později čin překvalifikovala na pokus o vraždu. Soud tehdy návrh na vzetí do vazby odmítl.

O útoku na známého řekl druhý den rodině

Loni v březnu pak Balog vylákal do lesa u Chotěboře známého pod záminkou, že si spolu zakouří marihuanu. Na schůzku si vzal kuchyňský nůž a rukavice. Muži zasadil nejméně jedenáct ran do krku a nad levou klíční kost, což způsobilo kolaps levé plíce a protětí velkých cév krku a hrudníku. Smrt nastala následkem šoku po bodnořezných poraněních.

Zavražděnému vzal reproduktor a mobil, který později zahodil, zakrvácené tričko odložil do kontejneru. Druhý den o činu řekl rodině, ta se pokusila napadeného najít v naději, že ještě žije, avšak nepodařilo se jí to, otec obžalovaného pak přivolal policii. Tentokrát už útočník skončil ve vazební věznici.