Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Plánovaná rekonstrukce hodonínského S-centra (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.

Budova domova pro seniory v Hodoníně už dva roky chátrá. Situace se začne měnit až příští rok na jaře, kdy se do opravy tornádem poškozeného objektu pustí stavbaři. Rekonstrukce S-centra přinese i změny, které mají pobyt klientů zpříjemnit. 

„Jdeme tam do většího počtu jednolůžek. Každý pokoj bude mít samostatnou koupelnu. Bude tam upravena spousta provozních věcí, takových, které v předchozím provozu nevyhovovaly,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).  

Oprava hodonínského domova bude stát zhruba půl miliardy korun. Po rekonstrukci se do budovy bude moct vrátit celkem 120 klientů. Ti jsou momentálně rozprostřeni do jiných sociálních zařízení napříč celou jižní Moravou. Centrum má nově fungovat jako domov se zvláštním režimem, který v regionu chybí.

Původně měl situaci vyřešit nový dům v Rohatci, což je pět kilometrů severovýchodně od Hodonína. Kraj ale na něj dotaci nezíská a na to, aby stavbu financoval sám, peníze nemá. Pozemek tak nabídne zpátky obci.

Trestní oznámení Transparency International

Dvouletá nejistota ohledně budoucnosti S-centra vyvolávala řadu otázek. Nevládní protikorupční organizace Transparency International dokonce podala trestní oznámení kvůli podezření, že se budova nechá záměrně zchátrat a poté se zdemoluje.

„Teď je to už více než dva roky, co tornádo budovu zasáhlo, a teď se představuje další plán. Tak to podle nás ukazuje na to, jak nehospodárně kraj přistupuje k nakládání s vlastním majetkem,“ komentoval právník Transparency International Jan Dupák. 

„Je to strašně složité rozhodovat o takto velkých projektech, když nemáte ze strany státu tu přesnou informaci, na který projekt vám přispěje,“ reagoval jihomoravský hejtman.

K pochybením došlo, zjistil krajský audit

Policie i státní zastupitelství v Hodoníně případ odložili. Kraj si ale nechal udělat vlastní audit, který ukázal, že při hospodaření s majetkem došlo k několika pochybením. Ředitel domova Václav Polách je uznává, odkazuje se ale na ztíženou situaci po tornádu.

„Jsem si jistý, že jsem postupoval v rámci svého nejlepšího svědomí a vědomí. Nerozdával jsem nic, neprodával jsem nic, ale snažil jsem se zachránit co nejvíc majetku, který byl zachranitelný,“ upozornil. V tom ho podpořilo i vedení kraje. Přesto po dokončení rekonstrukce S-centra hejtmanství vypíše výběrové řízení na nového ředitele.