Textilka Bekon jde k zemi. Nahradit ji mají byty, náměstí i poliklinika

Události v regionech: Demolice historické textilní továrny (zdroj: ČT24)

V Hrádku nad Nisou začala demolice bývalého továrního komplexu Bekon. Téměř celý areál historické textilky má být do poloviny letošního srpna zlikvidován, zůstane pouze komín a správní budova. Na dvacetihektarové ploše následně, i za pomoci státní dotace, vyroste náměstí s parkem a novými městskými objekty.

S likvidací historického areálu, ve kterém se už v polovině 19. století barvily nitě, začaly bagry ve středu. Bourání objektů bude stát zhruba 28 milionů korun. „Když nás nic nepřekvapí, měli bychom tady skončit 18. srpna,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Jaroslav Dolejší.

Továrna dávala v minulosti práci několika stovkám lidí. Před více než dvaceti lety však výroba skončila. Areál město koupilo v roce 2015 za šest milionů korun. „Motivace byla, aby město mělo tento prostor pod kontrolou, aby tady nevzniklo něco, co tady nechceme,“ vysvětlil místostarosta Hrádku nad Nisou Pavel Farský (SLK).

Jako první šel k zemi objekt v sousedství komínu. Komín samotný ale na místě zůstane. „Prostě se nám ten komín líbí, je to taková urbanistická dominanta města,“ uvedl místostarosta.

Byty, poliklinika i úřad

Areál bývalé textilky se v budoucnu změní k nepoznání. „Bude tady takové malé náměstíčko, místo kotelny bude stavební úřad a městský archiv,“ nastínil generální projektant Ladislav David. Kromě toho vznikne v lokalitě i poliklinika.

Vše bude stát zhruba půl miliardy korun, z této částky zaplatí město zhruba čtvrtinu. „Podařilo se nám získat státní dotační peníze z několika zdrojů,“ sdělil referent odboru investic Městského úřadu v Hrádku nad Nisou Pavel Nývlt.

Projekt počítá také s vybudováním retenční nádrže a bytového domu. Když vše půjde podle plánu, získá celý areál bývalé textilky novou podobu do konce roku 2027.