Stát chce podpořit revitalizaci brownfieldů. Na jejich přeměnu vyčlenil přes dvě miliardy

Události: Revitalizace brownfieldů (zdroj: ČT24)

V Česku by mohlo ubýt množství nevyužívaných a zanedbaných nemovitostí, takzvaných brownfieldů, které označují mimo jiné pozemky po továrnách nebo kancelářích. Státní fond podpory investic na jejich přeměnu vyčlenil 2,3 miliardy korun. Peníze získalo bezmála padesát projektů napříč regiony.

V Česku se nachází více než 4300 nevyužívaných nemovitostí, které zabírají plochu 13 200 hektarů. To je jen o něco méně než rozloha města Plzeň. „Pokud obec nezíská finanční prostředky, tak není schopna tu nemovitost revitalizovat,“ vysvětlila poslankyně a šéfka Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková (STAN).

O dotační tituly z národního programu na revitalizaci brownfieldů je velký zájem, a to jak ze strany krajů, měst a obcí, tak i právnických osob, přiblížil ředitel Státního fondu podpory investic Daniel Ryšávka.

Brownfieldy často vznikají jako pozůstatek průmyslové nebo zemědělské činnosti. To byl i případ brněnské Vlněny nebo ostravských jatek. Léta chátrající objekty ale už mají nová využití. Továrna slouží jako kanceláře, místo porážky zase jako galerie.

Budovy v Mostě a Šumperku čeká přeměna

Jedním z míst, které čeká přeměna, je také brutalistní budova v centru Mostu. Na jejích železobetonových blocích leží měděná koule planetária, projekční zařízení uvnitř bylo vyrobeno na zakázku v tehdejší NDR. Dům v posledních letech sloužil jako filmová kulisa, a to například v britském seriálu. Pro veřejnost je místo nicméně již pět let zavřené. V pátek město oznámilo, že našlo zhotovitele rekonstrukce, která má stát 785 milionů korun.

Podobný osud čeká i budovu takzvané robotárny v centru města Šumperk. Postavena byla na konci devatenáctého století. „Oficiální název zněl: Zemská donucovací pracovna. Byla to forma jakési lehčí věznice,“ popsala účel domu historička Michaela Kollerová. Šumperk nyní chce do budovy umístit muzejní knihovnu, kde bude expozice věnovaná historii místa.