Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

UDÁLOSTI: Brownfieldy častěji chtějí využívat jak obce, tak soukromí investoři (zdroj: ČT24)

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.

Po mnoha továrnách, cukrovarech nebo pivovarech zůstaly už jen vzpomínky na dobu jejich slávy – a také prázdné pozemky, anebo dávno opuštěné ruiny. O místa, kde stály, je čím dál větší zájem. Stavějí se tam byty.

Investory lákají bronwfieldy nejenom proto, že jsou to volné pozemky poblíž starší zástavby. Mají i další velkou výhodu. „Je to místo, které už má vybudovanou veškerou potřebnou infrastrukturu – když to srovnáte od výstavby za Prahou, kde se musí všechna infrastruktura realizovat,“ poukázala Martina Suchánková z firmy Skanska, která vede projekt výstavby osmi stovek bytů na místě bývalého modřanského cukrovaru.

O stavbě na brownfieldech uvažovalo loni přes polovinu investorů, zatímco předloni to byla třetina a v roce 2020 lákala možnost využít opuštěný pozemek či budovy jen každého osmého investora. Největší prostor k výstavbě na nevyužitých pozemcích ve městech mají v Moravskoslezském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. V Praze je brownfieldů naopak nejméně.

Podle Jana Hany z ministerstva průmyslu a obchodu mají o ně investoři zájem proto, že zkrátka nemají kde stavět. „Nedostupnost bydlení, nedostupnost zelených ploch jako takových nahrává regeneraci brownfieldů. Nejen soukromí investoři, ale i obce začínají přemýšlet o regeneraci brownfieldů na bydlení,“ shrnul.

Resort průmyslu a obchodu i ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásily na regeneraci brownfieldů i dotační tituly. Uspěla například středočeská obec Malý Újezd, která se rozhodla využít bývalou hospodu. Nahradit ji by mělo komunitní centrum se sálem, podnikatelskými prostory a také dvěma byty, které bude obec pronajímat občanům.

„Předpokládané celkové investičního náklady jsou 50 milionů a samozřejmě obec by to ze svého skromného rozpočtu nezvládla, takže jsme museli zažádat o dotaci,“ zdůvodnil místostarosta Jaroslav Peleška (nestr. za STAN).

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje, že na podporu revitalizace brownfieldů rozdělí přes půl miliardy korun z Národního plánu obnovy. K tomu přidá ještě 50 milionů ze státního rozpočtu.