Testování v dolech OKD odhalilo dvě desítky pozitivních z téměř pěti tisíc zaměstnanců

První vlna preventivního testování zaměstnanců Ostravsko-karvinských dolů po nedávném znovuotevření odhalila jen 21 pozitivních z celkových 4830 vzorků. Jde o čtyři promile, uvedl na tiskové konferenci ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch. V minulých měsících ve firmě vzniklo několik ohnisek nákazy, v souvislosti s nimi byly pozitivně testovány stovky lidí. Podnik na několik týdnů přerušil těžbu.

Výsledky testování překvapily i samotné odborníky, podle nich jde o mimořádně nízkou pozitivitu. Svědčí to podle nich o tom, že základní principy chytré karantény fungují velmi dobře. Většina z jednadvaceti pozitivních byla bezpříznaková. 

Velkou část pozitivně testovaných tvořili pendleři a agenturní pracovníci. „Výsledky první vlny testování zaměstnanců OKD ukázaly, že infekce pořád v populaci zůstává, ale naštěstí jsme indikovali velmi malý podíl indikovaných jedinců. Šlo zhruba o čtyři promile. Tyto čtyři promile zaměstnanců OKD měly navíc velmi nízkou virovou nálož. Pravděpodobnost, že by někoho dalšího nakazili, tak není úplně vysoká,“ řekl Hajdúch.

Hygiena: Lidé s příznaky by vůbec neměli chodit do práce

Tři lidé z jednadvaceti pozitivních měli jen minimální příznaky, většina lidí byla asymptomatická. Šéfka ostravské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová v této souvislosti znovu apelovala, aby v případě jakýchkoliv příznaků lidé kontaktovali lékaře a nechodili do práce.

Preventivní testování zaměstnanců dolů hradí OKD, chce tak zabránit dalšímu šíření nemoci. „Stáli jsme před otázkou, jak znovu fungovat poté, co se doly znovu otevřou. Napadlo nás řešení jediné, kontinuálně testovat naše lidi. Umožní nám to chránit zdraví našich pracovníků a jejich blízkých a zároveň nám to umožňuje těžit. S odstupem několika týdnů mohu konstatovat, že to rozhodnutí bylo správné,“ řekla šéfka představenstva OKD Vanda Staňková.

Testovat se bude tři měsíce

OKD zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19 v polovině srpna. U čtyř dolů působí čtyři odběrové týmy. Výsledky znají horníci nejpozději do 36 hodin. Testování se koná ve čtrnáctidenních cyklech po dobu tří měsíců, celkem je tedy naplánováno šest vln. Situace se podle Hajdúcha bude odvíjet od epidemiologického stavu v Česku. 

Firma těžbu přerušila 3. července, po plošném testování na Dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Těžbu v Dole Darkov zastavila už na konci května. Nákaza nejprve zasáhla Důl Darkov a posléze se rozšířila na Doly ČSM. Dolu ČSA se hromadná nákaza vyhnula. Vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková dříve řekla, že se v souvislosti s tímto ohniskem nakazilo přes 1700 horníků, jejich příbuzných či kontaktů.

V souvislosti s nákazou na Dole Darkov hygienici zaznamenali 516 nakažených, u Dolu ČSM-Sever to bylo 819 nemocných a u Dolu ČSM-Jih 402 pozitivních. Přímo na pracovištích firmy to z celkového počtu bylo přes 1200 nemocných.