Strážník čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti kvůli zásahu v Březnici

Soud se bude zabývat úmrtím čtyřiadvacetiletého muže po potyčce a následném zásahu strážníků v Březnici na Příbramsku. České televizi to sdělil mluvčí Okresního soudu v Příbrami Bohuslav Viták. Příslušník březnické městské policie, který se na zákroku podílel, čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti. K incidentu došlo před dvěma lety v srpnu. Muži v případě odsouzení hrozí až šestiletý trest odnětí svobody.

„Okresní soud v Příbrami eviduje obžalobu Okresního státní zástupce v Příbrami, a to ve věci přečinu usmrcení z nedbalosti,“ sdělil ČT Viták. První jednání v případu je zatím nařízeno na 6. února.

K incidentu došlo v noci z 1. na 2. srpna 2021. Podle policie mu předcházela fyzická potyčka mezi čtyřmi lidmi u kulturního domu v Březnici. K potyčce byli přivoláni strážníci, kteří při zásahu použili slzotvorný prostředek. Čtyřiadvacetiletý muž následně upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel. Podle soudního lékaře byl příčinou úmrtí otok mozku způsobený úrazem.

Obvinění v případu padlo loni v srpnu. „Příbramští policisté po provedeném prověřování a na základě výsledků znaleckých posudků obvinili strážníka Městské policie Březnice z přečinu usmrcení z nedbalosti,“ uvedl k tomu tehdy mluvčí středočeské police Pavel Truxa.

Loni v prosinci pak policie vyšetřování uzavřela a předala státnímu zastupitelství spis společně s návrhem na obžalobu třiapadesátiletého muže.

Mluvčí soudu Viták upřesnil, že muži kvůli porušení důležité povinnost vyplývající z jeho postavení hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest vězení.