Další vloupání u Prahy. Ve středu večer někdo vnikl do dvou domů v Mirošovicích

Události: Další vloupání v okolí Prahy. Ve středu vnikli zloději do dvou domů v Mirošovicích (zdroj: ČT24)

Policisté pátrají po zlodějích, kteří se ve středu vpodvečer v Mirošovicích nedaleko Prahy vloupali do dvou zdejších rodinných domů. Jsou to další případy po třech dnech, obce v okolí Prahy čelí řádění zlodějů už od loňska. Podle policie ale případ v Mirošovicích nemá na svědomí stejný gang.

K vloupání do dvou domů v Mirošovicích došlo krátce před půl sedmou. Policisté tam ve středu večer prohledávali okolí a pátrali po stopách, které za sebou mohli zloději zanechat. Podle starosty použili opět silový způsob vniknutí do domů. 

„Jednalo se o brutální rozbití vstupních oken, opět za použití dlažby. Co vím, tak jsou dvě nebo tři místnosti vzhůru nohama, velká spoušť a nepořádek,“ popsal starosta Mirošovic Tomáš Zvěřina (nez.). Pachatelé použili také krumpáč, který našli v garáži domu; ani s jeho pomocí se ale nedostali do trezoru.

Podle starosty měl jeden z domů zabezpečovací techniku. „Pachatel se choval stejně: nejprve se snažil rozbít sirénu, tu centrálu, která vysílala signál, ale díky alarmům na to měli zřejmě deset minut. Za deset minut tady byla bezpečnostní agentura,“ uvedl starosta. Rodina tohoto domu nebyla v domě vloupání v objektu.

Z domu se během deseti minut, než dorazili pracovníci agentury, dostali zloději také do sousední vily, odkud podle svědků rychle utíkali. Překonat museli několik vysokých plotů a zdí.

UvR: Máme strach, ani zabezpečení nepomáhá, řekl starosta Mirošovic, kde došlo k vloupání (zdroj: ČT24)

Praxe ukazuje, že zloději si vždy počkají, až policejní hlídka z místa, kde stojí, odjede. Potom se dostanou na zahradu domu, nějakou dobu tam čekají, ujistí se, že v domě nikdo není a pak se do něj vloupají.

K vloupání došlo v obci už v sobotu večer, podle starosty spolu případy mohou souviset. Společné mají to, že k nim došlo mezi šestou a sedmou hodinou večer a k rozbití skel použili pachatelé kameny.

Středeční případ nechtěla policie komentovat. „Nebudeme dávat žádné bližší informace ani ke způsobené škodě, ani ke způsobu spáchání. Po pachatelích intenzivně pátráme,“ uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Pachatele série vloupání ještě policie neodhalila

Jaké cennosti zloději z domů ukradli, zatím není jasné. Policisté se k tomu nevyjádřili. Ze série vloupání do rodinných domů kolem Prahy si zloději odnášeli nejčastěji peníze, šperky, značkové oblečení a parfémy. Po pachateli vloupání policisté stále pátrají. 

V minulosti oznámili, že vykradačský gang může mít na svědomí 123 případů. Později upřesnili, že s vyšetřovanou sérií souvisí nejspíš jen 63 z nich. Gang se do domů dostával okny, které uměl otevřít téměř bez povšimnutí. Lidé na Facebooku přitom dál upozorňují na události, které by pachatelé mohli mít na svědomí.

Starostové jsou velkým počtem vloupání znepokojení. Jesenice se kvůli tomu obrátila se žádostí o pomoc na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V otevřeném dopise ho požádala o zvýšení počtu policistů v regionu kolem Prahy.

K výzvě se podle starosty Jesenice Pavla Smutného (za STAN) připojilo pět desítek starostů. Totéž požaduje i petice, kterou dosud podepsalo přes 670 lidí. Hamáček starostům vzkázal, že policie maximálně posílila stavy a dělá vše pro dopadení pachatelů.

Nespokojený je i starosta Mirošovic Zvěřina. „Jak je vidět, policejní opatření se míjí účinkem, nikam to nevede. Vím, že to není jednoduché, ale začínáme se opravdu bát. V hledáčku zlodějů jsme byli už na podzim, ale teď zažíváme opravdové naštvání, že nepomáhá ani kvalitní zabezpečení,“ řekl.

Ve středu večer došlo ke dvěma vloupáním do domů v Mirošovicích u Prahy (zdroj: ČT24)

Policisté již počátkem ledna uvedli, že organizovanou skupinu zajímají drobné věci, hlavně peníze a šperky, které se vejdou do batohu. Jde o zkušené zloděje, kteří se pohybují velmi rychle a jsou sportovně zdatní. Středočeská policie zřídila kvůli sérii vloupání speciální tým. 

Hlídky zavedli i místní. „Pro všechny je to náročné na psychiku,“ řekl už začátkem ledna jeden z příslušníků hlídky v obci Osnice. Obyvatelé se snaží své domy zabezpečit různě, pořizují si třeba zvonky s kamerou, pohybová i světelná čidla.