Hrubá síla a rychlost, na to sází podle policie čím dál víc zlodějů

Události: Podle policie sází zloději na hrubou sílu a rychlost (zdroj: ČT24)

Každých pětadvacet minut dojde k jednomu vloupání. Podle policie jde někdy zloděj najisto, třeba když oběť sdílí na sociální síti fotografie z dovolené. Jindy rozhodne náhoda podle toho, jaký cíl vyhodnotí zloděj jako nejsnazší. Teď ale podle policie převládají rychlé akce. Od těch může zloděje odradit dobré zabezpečení.

Způsoby, jakými se zloději dostávají do bytů, studují policisté ve svém vzdělávacím centru. „Převládá trend, že pachatelé nemají znalost systémů a překonávají je hrubou silou,“ říká Jan Kubánek, vrchní komisař Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. 

Zloději často míří na byty a rodinné domy, ve městech spoléhají na anonymitu. „Obyvatelé domů ve městech se nezajímají o lidi, se kterými se potkávají v domě. Ani neregistrují nějaký rámus,“ upozornil Kubánek.

Práci zlodějům ulehčují také konstrukce dveří bez bezpečnostních prvků. K jejich zdolání není potřeba složitý scénář ani nářadí, dovnitř se dá dostat i za pomoci hasicího přístroje, kterým se dveře vylomí.

„Obyčejné dřevěné jádro, standardní klika, žádná bezpečnostní vložka, navíc úplně nesedí? Zloděj má grif, je to o jedné dobře mířené ráně, maximálně dvou,“ tvrdí Jaroslav Pecka, obchodní ředitel společnosti Next, která prodává bezpečnostní dveře.

Rodinné domy mají citlivých míst víc. Jaká to jsou a jak s nimi naložit, radí třeba aplikace Zabezpečte se. „Jedna z největších slabin je zabezpečení oken. V současné době použijeme bezpečností kličku a fólii. Tím nahradíme třeba v přízemí mříže, se kterými mají problémy hasiči,“ radí vrchní komisař Kubánek. 

V odlehlých oblastech navíc zloději pracují podle policistů odlišně: svůj cíl si tam častěji předem vytipují. Majitelům domů nejen na odlehlých místech policie proto radí, aby dobře zamykali dveře a zavírali okna. A pokud nejsou doma, nechali rozsvícené světlo, které by mělo lupiče odradit.

Gang z Jesenice zatím policie nechytila

Do povědomí se v uplynulých týdnech dostala série vloupání do 123 rodinných domů ve středních Čechách. Zloději si odnášeli hotovost a cennosti hlavně v období Vánoc a Silvestra, nejčastěji mezi 16. a 22. hodinou. Nezastavily je kamery, alarm ani vysoký plot – a dokonce ani přítomnost majitelů v domě. Po Novém roce tam policie další podobné případy nezaznamenala, možná proto, že byl případ medializován.

Gang ale ještě policie nedopadla, přestože na případ nasadila speciální tým. „Byť máme horkou stopu, tak jim stačí jen pár minut na to, aby nám zmizeli,“ přiznal začátkem ledna náměstek středočeského policejního ředitele Jan Krejčí.

V ulicích lokalit, kde se kradlo nejčastěji, stále zůstává víc policistů. Jednou z nich je Osnice u Jesenice. Ulicemi tam projíždí najatá bezpečnostní agentura, v noci tam hlídkují i místní. „Za město připravujeme nové kamerové body v Horních Jirčanech a Osnici a posilujeme vizibilitu kamer,“ slibuje místostarosta Jesenice Martin Kuruc (ODS).

Podobný případ na jihu Moravy

Problémy s krádežemi mají taky v asi třítisícových Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, kde se zloději pokusili vykrást několik rodinných domů. Ve dvou případech se jim to podařilo. V obci přitom dlouho k trestným činům nedocházelo, to se ale změnilo v posledních dvou měsících. 

Také odsud si zloději odnesli především šperky a hotovost. Škoda se zatím vyšplhala na několik desítek tisíc. „Odjeli jsme jenom na Silvestra k mým rodičům, odjížděli jsme večer, vraceli jsme se ráno. Během dopoledne mi volala sousedka, že se u nás v domě něco přihodilo, měli jsme otevřené dveře, otevřenou branku,“ popsala jedna z obětí Lucie Červená. 

K pokusům o další vloupání došlo v okrajových částech obce. „Okamžitě jsme občany varovali na Facebooku, na webových stránkách obce a také v hlášení rozhlasu,“ uvedla starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmannová (KDU-ČSL). 

Ani tady zatím policisté pachatele neodhalili. „Zareagovali jsme zvýšeným počtem kontrol a namátkovým zajížděním našich hlídek do těchto lokalit,“ potvrdil policejní mluvčí a preventista z Hodonína Petr Zámečník.

Zloději se často zaměřují také na garáže a společné prostory v bytových domech. Taková vloupání řeší policisté denně. Například na Královéhradecku loni zadrželi muže, který vykradl desítky sklepů a šedesátce lidí způsobil škodu za víc než 400 tisíc korun. 

Například v Pardubicích majitelé ročně nahlásí krádež asi tří stovek jízdních kol. Některá se dohledat nepodaří, jiná se majitelům vrátí, případně skončí ve skladu magistrátu. Město je po čase vydraží.