Zloděje lákají opuštěné chaty a chalupy, s jejich zabezpečením radí i aplikace

Události ČT: Zloděje lákají opuštěné chaty a chalupy (zdroj: ČT24)

Chatařům a chalupářům, kterých je v Česku přes 400 tisíc, začíná zřejmě nejhorší období v roce. Opuštěné budovy lákají zloděje, kteří i navzdory zdokonalovanému zabezpečení nemovitostí ročně vykradou kolem patnácti set rekreačních objektů. Neváhají poničit vybavení nebo chatu přímo podpálí. Policisté nyní nabízí ke stažení do mobilu i aplikaci, která radí, jak nemovitost zabezpečit.

Chatové oblasti obvykle bývají v lesích daleko od měst, v zimních měsících je navíc většina nemovitostí opuštěná – a to láká zloděje. Scénář je přitom podobný a zloději se do objektu vloupají tím, že rozbijí okno. Stává se i to, že stavení zapálí, aby se zbavili stop.

„V minulosti jsme takto řešili sérii zapálení dvojice mladíků na útěku, kdy jedna z chat v osadě u Horního Slavkova celá do základů shořela,“ řekl mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.

Problematická místa policisté pravidelně kontrolují, ani to ale nestačí a zabezpečení vylepšují i sami chataři. Montují alarmy i bezpečnostní kamery.

„Jakýkoliv bezpečnostní prvek, který by mohl odradit zloděje k tomu, aby se vloupal do prostor chatky vítáme. A samozřejmě zabezpečená okna a zabezpečené dveře,“ uvedla mluvčí policistů Karlovarského kraje Kateřina Böhmová.

A kriminalisté spolu s Cechem mechanických zámkových systémů (CMZS) vyvinuli aplikaci, která má lidem pomoci jejich majetek chránit. Informace o tom, jak zlodějům zkomplikovat práci, tak najdou nejen chataři ve speciální aplikaci pro chytré telefony. Je zdarma volně ke stažní. Jmenuje se „zabezpečte se“.

„Vidíme v ní veškeré rizikové parametry těch chat. Od oken dveří, zadních dveří,“ popsala mluvčí policistů Böhmová.

  • Aplikaci lze stáhnout na „chytré“ mobilní telefony s operačním systémem iOS či Android.  
  • Majitelé mobilních zařízení Apple mohou aplikaci nalézt na App Store.
  • Uživatelé mobilních telefonů se systémem Android si pak aplikaci mohou stáhnout na Google Play

Aplikace se skládá z databáze zámečníků a rad ohledně zabezpečení objektů. „Odkazuje na kritická místa, kudy se zloději do domů dostávají,“ uvedl Tomáš Pospíšil z CMZS. Kromě toho připravila policie několik spotů, které mají motivovat lidi, aby volali policisty, když zaznamenají u sousedů lupiče. Celá kampaň vyšla kriminalisty asi na milion korun. 

Počet vykradených chat
Zdroj: ČT24

Od ledna do října se zloději dostali do 2086 rodinných domů. Čtvrtina z nich se nacházela ve Středočeském kraji. Vykradli také 1877 bytů, z toho přes 700 v Praze. Vyloupeno bylo také 1087 chat.

Zřejmě právě díky stále lepšímu zabezpečení a policejním kontrolám ale počet vykradených chat klesá už třetí rok po sobě.  Přesto jich za celý loňský rok bude v policejních statistikách kolem dvanácti set.