Chata nejen v jezerní kotlině. Řada lidí se do rekreačních objektů stěhuje natrvalo

Události: Oblíbenost chat a chalup roste. Lidé se tam i stěhují (zdroj: ČT24)

V Česku opět roste obliba rekreačních objektů. Lidé se na chaty a chalupy stěhují dokonce natrvalo. Vedle života v přírodě je láká hlavně finančně dostupnější bydlení. Zvýšený zájem o chaty se už projevil i na trhu s nemovitostmi - jejich prodej stoupá v posledních třech letech, a to hlavně v okolí velkých měst. Bydlení v chatách znamená ale víc starostí s uspokojením nároků na trvalý život nejen pro rezidenty, ale i pro starosty.

Podle zástupců realitních kanceláří ceny chat a chalup v Česku v posledních letech rostou, loni se meziročně zvýšily o pět až deset procent. Klienti většinou požadují nemovitosti v dojezdové vzdálenosti do jedné hodiny od místa bydliště. Přibývá také mladších zájemců ve věku od 30 do 40 let a roste zájem o chalupy, které jsou už vybavené.

Největší zájem je o Středočeský kraj, zejména údolí Berounky a Posázaví, dále o Krkonoše nebo Šumavu. „Přece jenom jsou nájmy v Praze vyšší, celkově je Praha finančně náročnější,“ říká třeba obyvatelka středočeské obce Černolice Miroslava Dlouhá, která se s rodinou do rekreační chaty přestěhovala natrvalo.

Takový život má ale samozřejmě i úskalí. Konkrétně právě v chatové oblasti Černolic jde o chybějící vodu a kanalizaci. Rezidenti musí řešit dovoz pitné vody třeba v barelech, nebo myslet na čištění žumpy. Celoroční pobyt na chatě dělá starosti i místnímu obecnímu úřadu především kvůli infrastruktuře.

Kapacita čističky nebo veřejné osvětlení

„Přestože se ji snažíme budovat, děláme vodovod, je infrastruktura do chatové oblasti velmi náročná. Momentálně máme problémy s kapacitou čističky odpadních vod,“ popisuje některé obtíže starosta obce Černolice Pavel Schmidt (TOP 09).

Starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada (nez.) musí zase celoročně řešit chatovou oblast Habrov, která se posledních 5 let plní každoročně celých 12 měsíců. Vztahy s rodinami, které se v oblasti usadily trvale, jsou podle něj bezproblémové.

„Nicméně chtějí kvalitnější silnice, chtějí vodovod, kanalizaci, veřejné osvětlení a samozřejmě i v zimě prohrnovat,“ přibližuje Petr Halada. Roční rozpočet 13 milionů korun mu ale v podobných plánech brání.

Obec má alespoň možnost získat příspěvek od státu, ovšem za podmínky, že se celoroční chataři přihlásí v místě k trvalému pobytu. K tomu je ovšem nikdo nemůže nutit, záleží jen na jejich volbě.