Odjet na dovolenou a nechat starosti doma? Ale jen dobře zabezpečené, nabádá policie

Každých 25 minut se v Česku někam vloupají zloději. Každé čtyři hodiny vybílí byt a každé tři a půl hodiny rodinný dům, varovala před prázdninami policie. Nabádá proto před odjezdem na dovolenou k co nejlepšímu zabezpečení obydlí a jeho zajištění tak, aby zloděje ani nelákalo. Podle policie je ale také potřeba, aby lidé nebyli lhostejní a reagovali například na houkající alarm.

Vloupání do bytů, rodinných domů a rekreačních chat je podle statistiky vůbec nejčastějším trestným činem, kterým se policisté zabývají – představují více než polovinu trestné činnosti. „Každých 25 minut dojde v České republice ke spáchání trestného činu krádeže vloupáním,“ poukázal ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík.

Za posledního půl roku navíc vloupání mírně přibylo. Podle kriminalistů to souvisí s příchodem organizovaných skupin především z Latinské Ameriky, které se právě na vloupání specializují.

Před prázdninami připravila policie spolu s ministerstvem například plakáty, animované spoty nebo letáky, které mají na riziko upozornit. „Nesou se hlavně v duchu motta: Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra,“ uvedl Barbořík. Spustily také web Stopvloupani.cz.

Klíčové podle policistů je jednak byt nebo dům dobře zabezpečit, jednak neupozorňovat na svou nepřítomnost v době dovolené. Jako „pozvánka“ poslouží třeba zapomenuté otevřené okno v přízemí – byť jen na ventilaci – ale i fotografie z dovolené zveřejněné na sociální síti.

„Socioekonomická situace vede k tomu, že společnost se má lépe, pořizuje si větší majetek a možná bagatelizuje trestnou činnost,“ míní Zuzana Pidrmanová, která vede oddělení prevence na policejním prezidiu. Lidé podle ní podceňují zabezpečení dveří a oken.

UDÁLOSTI: Policie i ministerstvo vnitra před prázdninami nabádají k lepšímu zabezpečení domů a bytů (zdroj: ČT24)

Apelovala také na to, aby občané udržovali dobré vztahy se sousedy, kteří jsou pak schopni případnému vloupání zabránit. Podle kriminalistů je ale k prevenci vloupání obecně důležité, aby lidé byli vnímaví a nebyli lhostejní.

„Sami si můžete všimnout, když jdete po ulici a začne houkat alarm, kolik lidí na to reaguje. Já si troufám říct, že možná nikdo,“ podotkl kriminalista Michal Herma.